Belföld

2017.08.31. 20:25

Kormányinfó: Az EU fizessen a határvédelemért

A Fideszben alapvető követelmény, hogy az időseknek megadjuk a tiszteletet, amit polgári alapértéknek tartunk. Különösen fontos ezt hangsúlyozni akkor, amikor azt tapasztaljuk, hogy még a parlamenti pártok között sem mindegyik számára magától értetődő ez - válaszolta lapunk nyugdíjasokkal kapcsolatos kérdésére Lázár János, a csütörtöki Kormányinfón.

Osváth Sarolta

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyári szünet utáni első sajtótájékoztatóján beszámolt a kormány és a kormánykabinetek legfontosabb döntéseiről és válaszolt újságírói kérdésekre is.

Az Európai Unióban a szolidaritásnak a gyakorlatban is meg kell nyilvánulnia - hangsúlyozta Lázár János, miután a kormány összeszámolta a bevándorlást megállító magyar határvédelem kapcsán felmerült költségeket. Eddig ezek 800 millió eurót, azaz mintegy 270 milliárd forintot tettek ki. Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, ahogy ezt Olaszország, Törökország és Görögország esetében teszi. - Nem lehet kettős mércével mérni - emelte ki. Abban az esetben, ha megkapjuk ezt a pénzt az a költségvetésbe kerül. Az Európai Unió schengeni határának védelméhez szükséges költségeket ugyanis a magyar adófizetők finanszírozták. Közölte azt is, hogy az unió álláspontja hosszú idő után kezd közelíteni a magyar kormányéhoz, és az Európai Bizottság is egyre inkább szorgalmazza, hogy a bevándorlókat a saját országukban kell segíteni. Bejelentette, hogy 2018. március 7-ig fenntartják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Az Európai Bíróság várhatóan a jövő héten döntést hoz a kvótaperben, amely egyelőre csak arról szól, hogy a kvótadöntés megfelel-e az európai jognak vagy sem.

Lázár János ezt követően beszámolt arról, hogy ötmilliárd forintot fordít a kormány a mentőautókra, évente 100 új jármű beszerzését tervezik, s engedélyezik a kórházaknak a gyógyszerkísérletek bevezetését. A kormány döntött a kútfúrási szabályozásról is: javasolja a parlamentnek, hogy vízvédelmi tilalom hiányában 80 méter mélységig ingyenesen, engedély nélkül lehessen kutat fúrni. Lázár János tájékoztatott arról is, hogy a központi költségvetésből 152 kistelepülés fejlesztéseit, utak, járdák, óvodák, játszóterek megújítását támogatják.

A miniszter a sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre is válaszolt. Lapunk a Kormányinfón az iránt érdeklődött, hogy tervez-e kormány a nyugdíjasokat, esetleg a nyugdíjrendszert érintő intézkedéseket még a választásokig hátralévő időszakban? Felröppent például az, hogy ingyen számítógéphez juthatnak az idős emberek, vagy esetleg újra utalványokat bocsát ki a kormány a nyugdíjasok számára? - kérdeztük.

Lázár János válaszában hangsúlyozta, hogy mindez az ország gazdasági eredményeitől függ. Ha az ország jól teljesít, akkor természetes, hogy a nyugdíjasoknak is több jut. Tavaly először volt már arra lehetőség, hogy a karácsony előtt Erzsébet utalványt kaptak.

- Meg kell várnunk a harmadik negyedévi eredményeket és akkor látjuk, hogy van-e lehetőség a tavalyihoz hasonló plusz juttatásra is. A kormány álláspontja az, hogy rendkívül fontos a megbecsülés, az idős emberek tisztelete, hogy ne érezzék tehertételnek magukat a társadalomban, mint ahogy egyes pártok nyilatkozataikban ez tetten érhető - mutatott rá Lázár János miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!