Belföld

2017.08.24. 19:00

Mindenki jól járhat vele - Hazánkban még sosem terhelte ennyire kevés adó a foglalkoztatást

KÖRKÉP Adózási szempontból minden idők egyik legkedvezőbb társulási formája a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet – jelentették ki a július óta alapítható szervezeti formáról pénzügyi szakértők a vallalkozokforuma.hu-nak.

Polgár Tibor

A gazdasági weblap emlékeztetett, 2017. július elsején új társulási forma jelent meg a magyar jogban: a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet. A jogalkotás felismerte ugyanis, hogy sok nyugdíjas szeretné a jövedelmét munkavállalás útján kiegészíteni, ami ráadásul értékes tapasztalataik átadását, számos iparágban a munkaerőhiány csökkentését is segítheti.

Annak érdekében, hogy valóban vonzó lehetőséget jelentsen, a nyugdíjas-szövet-kezetek számos adókedvezményt is kaptak. A nyugdíjas tagok jövedelmét nem terheli sem a 22 százalékos szociális hozzájárulási adó, sem a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék, sem nyugdíjjárulék (10 százalék), sem pedig az egyaránt 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék és szakképzési hozzájárulás. Viszont a tagság nem válik biztosítottá sem, vagyis nem nő tovább a nyugdíjuk. Így csupán a 15 százalékos személyi jövedelem-adót kell megfizetni, azonban még ezt sem minden esetben: amennyiben a jövedelem kifizetése élelmiszer formájában történik, az a havi minimálbér mértékéig, élelmiszerutalvány esetében a minimálbér 25 százalékáig adómentes.

Lukács László már nyugdíjasként dolgozik Balatonfüreden

Baán Éva úgy fogalmazott, a nyugdíjas-szövetkezetek működéséből mindenkinek kizárólag előnyei származhatnak - Fotók: Sági Ági, Laskovics Márió

A nyugdíjas-szövetkezet az üzleti év pozitív eredményéből (vagyis a profitból) úgynevezett közösségi alapot képezhet, amellyel teljes mértékben adómentesen lehet támogatni a tagok és a közeli hozzátartozóik megélhetését, gyarapodását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közösségi alapból megvalósítható például lakásfelújítás, de oktatási célokra is fordítható, illetve akár gyógyszer vagy színházjegy ugyancsak vásárolható belőle - olvasható a vallalkozokforuma.hu-n.

Közérdekű nyugdíjas-szövetkezetet csak természetes személy alapíthat. Sem az alapítók számára, sem a vagyoni hozzájárulás mértékére vonatkozólag nincsen semmiféle követelmény. Az alapításhoz kapcsolódóan a legköltségesebb tétel a szövetkezet cégbírósági bejegyzése. Ennek eljárási illetéke egyszeri 100 ezer forintot, míg közzétételi költségtérítése egyszeri 5 ezer forintot jelent. A mindenkori tagok legalább 90 százalékának öregségi nyugdíjban kell részesülnie. A munkaadókkal a nyugdíjas-szövetkezet köthet szerződést bizonyos órányi munka elvégzésére, továbbá a szövetkezet dönthet arról is, mely tagjaival, milyen elosztásban teljesíti az elvállalt feladatokat.

- Úgy látom, a nyugdíjas-szövetkezetek működéséből mindenkinek, így például a foglalkoztatóknak, a munka-adóknak és a nyugdíjasoknak is kizárólag előnyei származhatnak - nyilatkozta a Naplónak nemrég Baán Éva, Veszprém megye legnagyobb létszámú nyugdíjas-szervezetének, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének elnöke. Mint mondta, Pápán biztosan partnerek lesznek abban, hogy minél több nyugdíjas munkát tudjon vállalni a képzettségének, a lehetőségeinek, valamint a rátermettségének megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!