Belföld

2017.09.07. 19:55

Kettős mérce kvótaügyben

BUDAPEST - Kettős mércének tartja Lázár János, hogy Magyarországot diktátummal sújtja az Európai Bíróság, míg a kvótadöntést be nem tartó többi országot nem.

A kvótaperben született európai bírósági döntés Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni a tag-államokkal szemben - jelentette ki Lázár János tegnapi tájékoztatóján, miután az Európai Bíróság előző nap elutasította a magyar és a szlovák keresetet a kvótaperben. A Miniszterelnökség vezetője szerint az ítélet azt üzeni, Brüsszelben eldönthetik, ki éljen hazánkban. Lázár közölte: minden jogi eszközt igénybe vesznek azért, hogy az ország függetlenségét megőrizzék. Az unió országai a kvótadöntésben előírt összes befogadandó ember 27 százalékát fogadták be, a határidő pedig néhány nap múlva lejár - hívta fel a figyelmet a politikus, úgy értékelve, hogy míg Magyarországra a bíróság diktátumot alkalmaz, addig más, a kvótaelőírást szintén nem teljesítő államok semmilyen szankcióban nem részesülnek. Emiatt a kettős mérce miatt szerinte a kvótát nem lehet komolyan venni. A tárcavezető kitért a kvótaügyben Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásra is, jelezve, hogy megegyezés hiányában az is az Európai Bíróságra kerülhet majd.

A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság "belekavarja" a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát - tette hozzá. Lázár ezt Jean-Claude Juncker levelével kapcsolatban jelentette ki, amelyet arra válaszul küldött az Európai Bizottság elnöke, hogy a kormány az unió hozzájárulását kérte a schengeni határok védelmét célzó 270 milliárd forintos költségeihez.

Lázár János miniszter azt is közölte: szeptember 18-20. között idelátogat az Európai Parlament Ingeborg Grassle német néppárti képviselő vezette költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége, hogy néhány, uniós pénzből létrejött beruházást megtekintsen. A miniszter szerint az ellenőrzés döntően Orbán Viktor személyéről szól, ugyanis a delegáció az ellenzék által a kormányfőhöz kötött projekteket vizsgálja. Úgy látja, nincs esély elfogulatlan munkára, Grassle ugyanis olyan Facebook-bejegyzést tett, miszerint Orbán Viktor az idegeire megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!