Reformáció 500

2017.10.31. 19:40

Nemzeti megemlékezést tartottak a Papp László Budapest Sportarénában

A magyarságnak, a keresztyén Európának lelki és szellemi megújulásra van szüksége, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a reformáció 500. évfordulóján tartott nemzeti megemlékezésen a Papp László Budapest Sportarénában.

Balla Emőke

Orbán Viktor miniszterelnök, a Reformáció Emlékbizottság elnöke beszédet mond a reformáció jubileumi emlékévének központi ünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. október 31-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Reformáció Emlékbizottság elnöke az október 31-i emlékünnepen arról beszélt: az isteni ige arra tanít minket, hogy ne a véletlen vagy a sors szeszélyét lássuk abban, hogy Magyarország élén keresztyén hitvalló kormány áll, hanem érezzük benne Isten kegyelmének megnyilvánulását. „Valljuk és vállaljuk, hogy Magyarországnak a keresztyén-ellenes, internacionalista erők kormányzása után egy keresztyén értékeket követni igyekvő kormányzásra van szüksége. Hálásak vagyunk azért, hogy a nemzet összefogott, talpra állt és megerősödött, visszanyerte életerejét, cselekvőképességét és tettvágyát.” Orbán Viktor úgy fogalmazott: Istentől rendelt felelősségünk lényege, hogy megőrizzük azt az életszemléletet, mely a krisztusi tanítások alapján Európát és a magyarságot naggyá tette, veszedelmekben oltalmazta, lelki, szellemi és nemzeti válságon átsegítette. „A mi hivatásunk, hogy a keresztyénségből kisarjadt létformánkat megvédjük. Védjük az emberi méltóságot, a családot, a nemzetet, hitbéli közösségeinket. A reformáció megtanított bennünket arra is, hogy a jó és szép emberi életet sose állítsuk szembe az Isten dicsőségét szolgáló élettel. Ami jó az emberi közösségnek, az dicsőíti Istent. Ami az Isten dicsőségét szolgálja, az a legfőbb jó az embernek. Nemcsak olyan jövőt akarunk, ahol mindenkinek lesz munkája, de olyat is, ahol a munka minden formája Isten dicsőségét is szolgálja” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Lehet úgy ünnepelni a reformációt, mint ami nem egy felekezetnek, részközösségnek az ügye, hanem sokkal inkább részt vállalás abból a közös hivatásból, mely ránk, magyarokra bízatott – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Reformáció Emlékbizottság elnöke beszédet mond a reformáció jubileumi emlékévének központi ünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. október 31-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke szerint a hit, a vallás nem magánügy, hanem az egyik legszemélyesebb közügy. Luther hitvalló mondásának – „Itt állok és másként nem tehetek” – magyar változatát Kolozsvárott tanulta meg, idézte. „Itt élünk és másként nem tehetünk.” „Mi, magyarok, keresztyének itt élünk és ez jó hely nekünk. Ha meg akarjuk tartani és gyarapítani akarjuk a magyar világot, akkor a 21. században is szükség lesz arra az erőre, melyet a reformációban kaptunk”, emelte ki a miniszter.

A reformáció visszavezet az ige szívéhez, Jézus Krisztus evangéliumához, mondta a protestáns istentisztelet igehirdetője, Steinbach József püspök. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke Rm 1,16-17 alapján hirdette Isten igéjét: „Nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az minden hívőnek”. Hitből élünk, egyedül Krisztus által, Krisztus megváltó szeretetéből, igazságából élünk. Isten hatalmasan cselekedett értünk, megváltott bennünket, a megváltás végleges megoldás mindenre. Az egyház közéleti, társadalmi felelőssége bizonyossággal tanúskodni, soha nem volt nagyobb szükség erre a bizonyosságra. Tudjuk, kiben hiszünk. Jézus Krisztusban, aki Isten Fia, a Megváltó. „Tele vagyunk reménységgel, gyülekezeteket, élő közösségeket, templomokat építünk. Jézus Krisztus ügye győztes ügy. Dicsőség az élő Istennek, egyedül Istené a dicsőség!” – zárta igehirdetését a püspök.

Az istentiszteleten református és evangélikus püspökök, lelkészek szolgáltak, nemcsak a határon belülről, de Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről és Erdélyből is. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke úgy fogalmazott, a reformáció megtérési, ébredési mozgalom, lelki forradalom, igazi Krisztus-ünnep. Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt, hogy a keresztyén élet hálás élet; az tud hálát adni, aki reményét, jövőjét Jézus Krisztusra alapozta.

Az emlékünnepen elhangzott a két protestáns himnusz, a reformátusok Tebenned bíztunk eleitől fogva és az evangélikusok Erős vár a mi Istenünk című éneke.

A délutáni ünnepi gálaműsor részben a Reformáció Emlékévben lezajlott programokra épült, részben pedig új, kifejezetten erre a jeles napra készült produkciókból állt. Filmbejátszások, versek, kórusművek, zenei produkciók, könnyűzenei számok, tánckoreográfiák váltották egymást, a reformáció szellemében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!