Berhida

2017.01.16. 21:45

Pályáztak, utat építettek

Berhida - Az elmúlt év az uniós pályázatok benyújtásáról szólt, mondta Pergő Margit, Berhida polgármestere. Elkészítették a terveket, beszerezték az építési engedélyeket.

Balla Emőke

Tavaly négy nagyobb pályázatot adtak be: kinőtték a berhidai gyerekorvosi rendelőt, szeretnék azt európai uniós forrással bővíteni. A peremartoni gyárban új munkahelyek létesültek, megnőtt a biciklivel munkába járók száma, az önkormányzat bicikliút építését tervezi. Ötvenhárom éves a peremartongyártelepi óvoda és bölcsőde, ennek felújítását tervezték, elkészültek az engedélyezési és kivitelezési tervek. A város központjában a Zöld város program keretében egy rehabilitálásra váró területet szeretnének rendbe hozni, ott piacot létesíteni.

Pergő Margit polgármester elmondta: a városon belül elsősorban kisebb munkákat végeztek, például vizesblokkokat újítottak fel a hivatalban, az iskolákban. A két oktatási intézmény közül az egyiket öt éve újították fel, a másikat nem tudták, de terveik között szerepel. Az önkormányzat - amennyiben lehetősége nyílik - tervezi annak rekonstrukcióját, függetlenül attól, hogy az iskola elkerült a Klikhez.

Pergő Margit, Berhida polgármestere: Az önkormányzat alkalmazásában álló hivatali, intézményi dolgozók több mint hatvan százaléka minimálbér-emelésben, kötelező béremelésben részesül Fotó: Balogh Ákos

Mivel Berhida nem adósodott el, 181 millió forintot kapott, több mint 150 millió forintért utakat, járdákat épített, több mint öt kilométernyi útszakaszon ott, ahol eddig nem volt járda. Az önkormányzat által biztosított területen, befektető által működtetett két napelempark jó példa arra, hogy a város a meglévő területeit hogyan hasznosíthatja.

Az idei év kapcsán a polgármester hozzátette, Berhidát jelentős anyagi kötelezettség terheli: az önkormányzat alkalmazásában álló hivatali, intézményi dolgozók több mint 60 százaléka minimálbér-emelésben, kötelező bér-emelésben részesül. Idén is szeretnének élni a pályázati lehetőségekkel, utak és járdák építését tervezik, a berhidai óvoda tetőfelújítását, három foglalkoztató helyiségének felújítását, bővítenék a berhidai könyvtárat. A gyártelepen folytatódik a kármentesítés, terveik szerint a lakótelepet elkerülő utat is meg tudják építeni.

Ha a kármentesítés elkészül, további új munkahelyek létesülnek, de aki akar és megfelelő végzettsége van, az el tud helyezkedni. A városban van munkanélküliség, ennek oka, hogy nem megfelelő a munkanélküliek képzettsége; az önkormányzat közfoglalkoztatás keretében 80 embert foglalkoztat.

Az új év eredményei közé tartozik, hogy ezentúl nem kell a berhidaiaknak Várpalotára menni a laborba vérvételre, ez Berhidán is megoldott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!