VeolBicaj

2017.05.17. 10:10

Mindig érdemes bringára pattanni

Teljes erőbedobással tombol a tavasz, ideje hát kiszabadulni a lakásból és felfedezni, mit tartogat számunkra a természet.

Napló-információ

Ha messzebbre utazni nincs időnk, elég csak a környékre kimozdulni, hogy megmártózzunk a zöldben és némi kalóriát is égessünk. Mindehhez nem kell más, mint egy bicikli és egy megfelelő applikáció, ami útbaigazít minket. Íme négy érv, miért érdemes bringára pattanni.

A szabadban tekerni sokkal kellemesebb, mint az edzőteremben. Tegyük félre a szobabiciklit és kapjuk elő az igazit.

Sokat fog javítani a hangulatunkon, ha hétvégi edzőtermi tekerés helyett a bringát választjuk, ráadásul közben felfedezhetjük környékünk legszebb kirándulóhelyeit is. Ehhez egyre jobbak a feltételek: az elmúlt években szépen bővült a bicikliutak száma, és köztük egyre több az autósforgalomtól elkülönített biztonságos kerékpáros sáv is. Közepes terepen egy 60 perces biciklizéssel akár 600 kalóriát is égethetünk!

Jó időben pattanjunk a biciklire (Illusztráció: Shutterstock)

Ha tekerés közben az útra akarunk koncentrálni a biciklis térkép helyett, jól jöhet egy bringásoknak fejlesztett navigációs mobilalkalmazás. Ha az applikációval tekerünk, elég csak néha rápillantani a kijelzőre, mert az alkalmazás hangjelzésekkel irányít el bennünket, így a kevésbé rutinos biciklisek is magabiztosan manőverezhetnek vele. Budapesten az elmúlt húsz évben megtízszereződött a biciklis forgalom, látszik, hogy már nemcsak a vérprofi biciklisek merészkednek ki az utakra, úgyhogy használjuk bátran a bringát a városban is!

Ha barátokkal tervezünk közös biciklizést, gyakran hetekkel korábban el kell kezdenünk az egyeztetést, és még így is megesik, hogy a program végül dugába dől. Pedig egy spontán társas bringázás anélkül is összejöhet, hogy bármit is megbeszéltünk volna előre a barátokkal. A BringaMánia app térképén nyomon követhetjük, merre tekernek éppen az alkalmazást használó ismerőseink, a beépített chatfunkción keresztül pedig azonnal fel is vehetjük velük a kapcsolatot, ha csatlakozni szeretnénk hozzájuk.

Aki messzebbre is kimozdulna biciklivel, annak májusban ideális választás a Balaton. Még éppen kellemes az idő egy hosszabb tekeréshez, de már a nyárra hangolódva tesztelhetjük a terepet. Több mint 200 km bicikliút várja a bringásokat a tó körül, Balatonalmáditól Szigligeten, Keszthelyen, Bogláron és Siófokon át vissza a tó észak-keleti csücskéig. Kezdőknek a domborzatilag nyugisabb déli partot, a felkészültebbeknek a gyönyörű balatonfelvidéki szakaszt ajánljuk egy kellemes hétvégi tekeréshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!