Borosta

2010.10.30. 05:33

Agresszív sofőrök a volán mögött

Az elmúlt időszakban egyre többször tapasztalni útjainkon a vezetők agresszivitását. Ennek ellenére az agresszióról az utóbbi években kevés tanulmány született.

Varga Andor

A szakemberek az elmúlt 30 év vezetési tapasztalatait vették alapul, s megállapították,  hogy jóval nagyobb valószínűséggel fordul elő agresszív magatartás a férfiak, különösen a fiatal férfiak, mint a nők között. Az sem mindegy, hogy éppen milyen napszak van. 

Jóval több agresszió tapasztalható délután, mint délelőtt; ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a napi munka után fáradtabbak az autóvezetők. Kimutatható, hogy a vezetők között van egy magas kockázati típus, és hogy az autóvezetés az agresszió levezetésének egyik módja. Nemzetiségi különbségek is tapasztalhatók az agresszív és kevésbé agresszív vezetők között. Az európai vezetők között a hollandok látszanak a legagresszívabbnak és a dánok a legkevésbé agresszívnak; a svédek a kettő között vannak.

A vezetési változók tekintetében is  jelentős különbségek adódtak. Akik már okoztak balesetet, azok jóval gyorsabban vezettek a szabad úton, többet mozogtak és többször előztek. A kiegyensúlyozottabb egyének esetében viszont a balesetmentes nők és férfiak jóval lassabban haladtak, ritkábban előztek, őket viszont gyakran leelőzték. Az elemzésekből kiderült, hogy az agresszív vezetőknek több balesetük van, és nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt, valamint hosszabb a reakcióidejük. A fiatal férfiak 33 százaléka tanúsít vezetéskor agressziót és tekinti fegyvernek az autót. Az időseb nők 19 százalékának vannak vezetés közben agresszív érzései. Kiderült az is, hogy a férfi gyalogosok több agressziót váltanak ki, amikor áthaladnak az úttesten, mint a nők.

A dudálók nagyobb valószínűséggel agresszívabbak, és erősebben dudálnak a gyorsabban és lassabban haladó járművekre. Főként a férfiak türelmetlenek és agresszívak a lassan vezetőkkel szemben, bár a nők jóval dühösebbek a szabálytalan magatartás miatt. Azt is kimutatták, hogy az  autóvezetők nagyobb valószínűséggel dudálnak többet és agresszívak magas hőmérséklet, valamint páratartalom esetén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!