Borosta

2010.10.22. 11:23

Ágyúgolyó, fogantyúval - kettlebell, az egészségért

Sok férfi hallja azt orvosától, hogy komolyabban kellene foglalkoznia az egészségével. Az egyik legújabb testedzési forma nekik nyújthat megoldást, ez pedig a kettlebell.

Matolcsi Renáta


A kettlebell tulajdonképpen egy tradicionális orosz, vasból készült súlyzó, ami leginkább egy olyan ágyúgolyóra hasonlít, amihez egy bőrönd fogantyúját erősítették - próbálja körülírni az eszközt Lukács Péter instruktor.  Magyarországi meghonosodása Lakatos Péter nevéhez fűződik, aki 2007-ben hozta be hazánkba a Russian Kettlebell Challange (RKC) rendszerét, amit magyarul talán orosz kettlebell kihívásnak lehetne fordítani.
- Persze nem kell semmi katonás kiképzésre gondolni, bár izzaszt rendesen.
- A kettlebell esetén a fogás messze esik a súlyzó középpontjától. Ez azt jelenti, hogy gyakorlat közben már pusztán a helyes tartás is folyamatos koordinációt és nagy erőkifejtést igényel, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el.
A kettlebell alkalmas arra, hogy a test törzsét erősítse, miközben extrém módon segít a zsír égetésében, például hastájékon. Az edzés során az egész test koordinált együttműködésére szükség van, így fejlődik a láb, a kar, a törzs izomzata. Mindezeken felül rendkívüli módon hatással van a kardiovaszkuláris (szívkeringési) rendszerre.
Az alapkurzus - amely a gyakorlatok helyes elsajátítását veszi sorba - 12 hétig tart, egy héten kétszer egy órát érdemes edzéssel tölteni. Péter ígéri, bármely más módszernél hamarabb biztosít sikert, legyen szó lazaságról, erőről, állóképességről, robbanékonyságról vagy csak általános fizikai karbantartásról.  Természetesen - ahogy minden edzésprogram elkezdése előtt - egy  orvosi vizsgálat javasolt. Mindenki csak képzett instruktortól tanuljon, mert különben komoly sérüléseket lehet szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!