Borosta

2010.10.16. 05:05

Kékoportó, vöröshúshoz, semleges sajthoz

A kékszőlők sorában ma a népszerű kékoportóval ismerkedhetnek meg. Ami nem kékoportó...

Silye Sándor


Ez a szőlő- és borfajta soknevű. Ismerjük a portugiser, blauer portugieser, portugizer, porthogese és a többi elnevezését. Származása bizonytalan, egyesek portugál,  mások osztrák fajtának gondolják. Magyarország legtöbb vörösboros vidékén megtaláljuk, népszerű a szekszárdi, villányi, egri, hajós-bajai. A szőlő közepes,  tömött, szeptember elején szüretelhető. Érzékeny a rothadásra, de nem hajlamos a különböző betegségekre.  A borról Renner László, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza beszél.
- Nem túl mély, de nagyon szép színű vörösbor. Bársonyosak a savai, kellemes a fűszerezettsége. Nagy a  csersavtartalma, de a jó borász selymessé teszi azt. Elsősorban a vöröshúsokhoz (marha, vad) ajánlom, kellemes ezekhez a fűszerezettsége. Ha valaki a tévénézést akarja színesíteni e borral, akkor semleges, nem fűszerezett sajtot, trappistát ajánlok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!