2010.10.16. 05:05
Kékoportó, vöröshúshoz, semleges sajthoz
A kékszőlők sorában ma a népszerű kékoportóval ismerkedhetnek meg. Ami nem kékoportó...
Ez a szőlő- és borfajta soknevű. Ismerjük a portugiser, blauer portugieser, portugizer, porthogese és a többi elnevezését. Származása bizonytalan, egyesek portugál, mások osztrák fajtának gondolják. Magyarország legtöbb vörösboros vidékén megtaláljuk, népszerű a szekszárdi, villányi, egri, hajós-bajai. A szőlő közepes, tömött, szeptember elején szüretelhető. Érzékeny a rothadásra, de nem hajlamos a különböző betegségekre. A borról Renner László, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza beszél.
- Nem túl mély, de nagyon szép színű vörösbor. Bársonyosak a savai, kellemes a fűszerezettsége. Nagy a csersavtartalma, de a jó borász selymessé teszi azt. Elsősorban a vöröshúsokhoz (marha, vad) ajánlom, kellemes ezekhez a fűszerezettsége. Ha valaki a tévénézést akarja színesíteni e borral, akkor semleges, nem fűszerezett sajtot, trappistát ajánlok.