Borosta

2010.10.29. 07:56

Miért másképp gombolkozunk?

Vajon miért gombolkoznak eltérően a nők és a férfiak? A kérdés megválaszolására többféle teória is létezik, melyekből ezúttal mi szemezgettünk.

zaol.hu

Az egyik és talán legvalószerűbb magyarázat szerint az ellentétes gombolás hagyománya a viktoriánus korban alakult ki. Oka pedig az volt, hogy az előkelő hölgyeket szolgálóik öltöztették, akik asszonyukkal szemben állva segítettek. A nemes urak szintén tartottak szolgákat ebben a korban, ám ők jellemzően maguk gombolták be ruháikat.

Egy másik magyarázat szerint a 19. század lovaglási szokásai miatt alakult ki az eltérő gombolás. A nők ugyanis egészen a 20. század kezdetéig oldalnyerget használtak a lovagláshoz. A teória szerint ügetés és vágta közben a jobbról balra gombolódó blúz alá befújt volna a szél, ezért inkább megfordították a ruhák gombolását.

A következő magyarázat szerint a romantikus festészet a felelős. A festők állítólag oly módon érzékeltették a megörökített párok összetartozását, hogy még ruházatuk gombolása is egymás felé mutatott, kvázi tükörképei lettek egymásnak. Végezetül az is lehet, hogy mindez csak a véletlen lövetkezménye, amikor ugyanis megindult a ruházati cikkek tömeggyártása, akkor balról jobbra gombolós női kollekciók is piacra kerültek, melyek vélhetően nagy sikert arattak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!