Borosta

2010.10.24. 16:41

Szépülnek a férfiak

Címkék#kozmetika

Pápa - Akár tetszik, akár nem, nagyon úgy fest, hogy manapság a férfiak körében is egyre nagyobb divat kozmetikushoz járni. Van, aki ezt a kérdést elintézi egy vállrándítással, mondván, mindenki azt csinál a testével, amit akar, míg a férfikozmetikázásnak heves ellenzőit és lelkes támogatóit is találhatunk.

Polgár Tibor

Előbbi kategóriába tartoznak azok, akik a régi vágású, karakteres vonásokkal rendelkező, leginkább az egyik híres cigarettamárka hajdani reklámarcát, a vadnyugati cowboyt képzelik el az igazi férfi mintaképeként. Ez a férfi úgy tökéletes, ahogy az isten megteremtette, a vizet csak onnan ismeri, hogy azzal itatja a lovait, és ha a tükör előtt egy másodpercnél is tovább állna, megkérdőjelezné saját maga heteroszexuális beállítottságát. Ha én például megemlíteném nagypapámnak, hogy kozmetikushoz akarok menni, az öreg biztosan elzavarna fát vágni, mert szerinte a legényeknek sorkatonai szolgálatra lenne szükségük, nem pedig kozmetikusra.

A hímneműek szépségápolását favorizálók viszont természetesnek veszik, sőt, sokszor el is várják egy férfitól, hogy ha már egyszer a teremtés koronájának nevezi magát, akkor úgy is nézzen ki. Rendben tartott arc és kezek, tiszta, ápolt (szőrtelenített) bőr, már-már hibátlan küllem. Bálint-Nagy Katalin pápai kozmetikus szerint is hozzátartozik a modern férfi képéhez a szépségápolás, de mint ahogy a beszélgetésünkből kiderül, túlzásokba is lehet esni, ami bizony már neki sem rokonszenves.

- A nők nyilván gyakrabban járnak kozmetikushoz, és a férfiak?

- Eléggé sok férfi fordul meg a szépségszalonomban, divat lett a pasik körében is a kozmetikáztatás. Ráadásul minden korosztály képviselteti magát a tízévestől egészen a hatvanon túli vendégekig.

- Mennyire viselkednek megilletődötten a férfiak, akik bejönnek ide?

- Általában csak a fiatalabbak, a tinik szoktak zavarban lenni, ilyenkor anyukával megbeszéljük, hogy rajtam és a páciensen kívül nem fog senki sem a szalonban tartózkodni, és ekkor mindenki megnyugszik - mondja nevetve Kata. - Az idősebbek és aki már többször járt nálam, nem kerít nagy feneket a dolognak, teljesen természetesnek veszi a kezelést.

- A férfiak milyen kezeléseket igényelnek leginkább?

- A tinik a pubertáskor miatti arctisztításra jönnek, míg a huszonévesek és a harmincon túliak is jellemzően gyantáztatni szeretnének. Az idősebbeket pedig szintén az arctisztítás érdekli.

- Egy férfi vendég más bánásmódot igényel, mint a női kuncsaftok?

- Annyiban, hogy gyantázásnál nagyobb erőt kell kifejteni, ami érthető, hiszen a pasik szőrzete sokkal erősebb. De általában nagyon bátrak, hang nélkül tűrik a kezeléseket, bár a grimaszaikból és az arcszínük változásából látom, hogy mennyire fáj nekik a művelet - mosolyodik el a kozmetikus.

- Természetes az, hogy a férfiak egyre többet foglalkoznak a külsejükkel?

- Én személy szerint nagyon örülök neki, hogy a pasik többet foglalkoznak magukkal, jobban odafigyelnek a külsejükre. Az, hogy igényesek a bőrükre és rendszeresen járnak kozmetikushoz, csak az előnyükre válik: ápoltabbak, rendezettebbek lesznek. Ugyanakkor túlzásokba sem szabad esni, például egy pasinál a szájfény vagy a szempillafestés szerintem nem nyerő.

- Egyáltalán van valami határ, vagy végképp elmosódnak majd a választóvonalak a szépségápolás területén a két nem között?

- Hogy mit hoz majd a jövő? Ez jó kérdés. Ami szerintem biztos, hogy a nők és a férfiak között hamarosan kiegyenlítődnek az arányok a szépségszalonok látogatásának gyakoriságábnan.

Kiskora óta vonzódik a szakmához

Bálint-Nagy Katalin 2004-ben érettségizett a pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban. Öt éve dolgozik kozmetikusként, mindig is tetszett neki ez a szakma, szereti széppé, még szebbé varázsolni az embereket. Jelenleg  egy pápai szépségszalonban foglalkozik nap mint nap a megszépülni vágyó férfiakkal és nőkkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!