Borosta

2010.11.12. 16:51

Divat lett a tenisz

Egyre többen fognak manapság teniszütőt, nagy divat lett a "fehér sport." Az izmot és az agyat egyaránt megmozgató tenisz ma már nem csupán egy kiváltságos rétegé.

Peltzer Géza

Söjtöry Imre  tenisz-szakértő, és kereskedő, de edzői végzettséggel is rendelkezik. Ő maga is rendszeresen űzi ezt a sportot, és jól ismeri a vasi teniszezőket.

- A tenisz nem egyszerűen sport, hanem olyan szabadidős tevékenység, amely során kapcsolatok, barátságok, ezzel együtt üzletek, gazdasági szövetségek is kötődnek - mondja. 

- A teniszt nem véletlenül hívják fehér sportnak, hiszen általában intelligens emberek űzik, és megvan a társaságteremtő ereje is. Téved azonban, aki azt hiszi, hogy csak kiváltságos csoport vagy réteg kiváltsága csupán a tenisz, és egyáltalán nem drága sportág  - különösen, ha a műszaki sportokkal hasonlítjuk össze. Egy alapfelszerelés persze szükséges: megfelelő ütő, mez, cipő és nadrág a minimum, de ez nem jelent komoly összeget más sportágak igényeihez képest.

- Ezt a sportot űzi kisiskolástól agg korig foglalkozástól, anyagi körülményektől függetlenül férfi, nő. De tény, hogy van egyfajta közösségteremtő és -megőrző ereje is. Egy-egy páros meccsen általában üzleti partnerek, barátok vesznek részt, akár komoly üzletek is köttethetnek ilyen alkalommal. Ha csak az életkort nézzük, kevés sport űzhető olyan hosszú ideig, mint a tenisz. Nyilván ezt is legjobb gyermekkorban kezdeni, de én ismerek olyan 92 éves asszonyt is, aki a mai napig rendszeresen játszik.

A tenisz nemcsak a testet mozgatja meg, hanem a szellemet és az akaraterőt is, sőt egy komoly mérkőzése alaposan próbára teszi a koncentráló képességet is. Más sportágakhoz képest komoly előnye, hogy viszonylag kicsi a sérülés veszélye, hiszen nincs testi kontaktus az ellenféllel: a pálya hálóval elválasztott két felén helyezkedik el a két, vagy két-két játékos. Mivel azonban rövid és viszonylag gyors vágtákra kényszerül az ember, ha vissza akarja adni a labdát, a bokát, térdet, a lovaglóizmokat alaposan igénybe veszi egy komoly mérkőzés. A "legkíméletesebb" borítás a salak, mert a láb fékezéskor és induláskor kissé megcsúszik, ezzel csökken a boka, térd és a lágy részek igénybevétele. Kemény borítású pályával alig találkozhatunk a megyében, általában télen is salakon játszunk sátor borítás alatt.

A legismertebb tenisszel kapcsolatos sérülés a teniszkönyök, amely a könyök külső részén lévő izmok gyulladása. Oka lehet a rossz technika, a nehéz ütő, de elsősorban a túlterhelés. Általában a fonákütés rossz, rövid ívben történő kilendítése miatt alakul ki. Rengeteg tapasz, kenőcs, tabletta kapható ma már teniszkönyökre, de az igazi megoldás az, ha pihentetjük a kezet  - csakhogy ez a tanács az, amit csak nagyon nehezen tudnak betartani az amatőr teniszezők.

- Nyári időszakokban elegendő teniszpálya áll rendelkezésre Szombathelyen, de télen - mivel nem minden pálya fölé emelnek sátrat - kevés a játéklehetőség, és amelyek adódnak, a szűkös anyagai lehetőségek miatt sem olyanok, hogy megütnék az európai szintet - mondja a szakember.

- A teniszhez hasonlóan jól megmozgatja az embert a fallabdázás, az asztalitenisz és tollaslabda is. Szomorú azonban, hogy a város nem rendelkezik egyetlen tollaslabdapályával sem.

FRANCIA EREDETŰ, DE INKÁBB ANGOL

A tenisz francia eredetű ütős labdajáték angolok révén továbbfejlesztett változata, 1858 és 1870 között jött létre mai formájában. Az első wimbledoni tenisztorna  1877-ben volt. 1968-ban kezdődött lett a tenisz profi  sportág, amikortól a hivatásos teniszezők is indulhatnak a tornákon, ekkor a négy Grand Slam nyílt bajnokság lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!