Borosta

2010.11.11. 05:38

Rajnai rizling - a minőség

Csákberény - A fehér borok sorában ezúttal a népszerű rajnai rizlinget ismerhetik meg. Sáfrán András csákberényi borász segít majd ebben.

Silye Sándor

Sáfrán András, a Vértesalja Közös Hegyközség elnöke nem csupán beszél a fehér borok eme fajtájáról, de készíti is azt.
- A rajnai rizling németországi eredetű borszőlőfajta, amely az egész világon népszerű, így Magyarországon is elterjedt.  A rajnai szereti a móri borvidéket, ezért érthetetlen a számomra, hogy miért telepítettek ilyen keveset ebből? Tudom, sokan félnek tőle, mert amúgy kényes szőlő. De ha nincs túlterhelve, megfelelő  termést hozhat, és ha tőkénként maximum másfél-, két kilót szüretelnek róla, abban az esetben jó fajtajellegű bort készül a szőlőből. Kedvenc fajtám, mert az illata és a zamata igazán nekem való, és a markáns savai mellett  finom is. Megfelelő időben történt szüretnél diszkrét illatú, és -ízű bor lesz ennek a tárgyiasult terméke. Sokan kérdezik: mi a különbség a rajnai és az olaszrizling között? A hasonló jegyek mellett az olaszrizlingben  a mandula kesernyés íze érezhető, a rajnaiban nem. Van aki épp ezért szereti ezt vagy azt. A könnyű rajnaihoz fűszeres fehér húsokat ajánlok, szárnyasokat, például kellemesen fűszeresen pácolt sült pulykamellet, a testesebbhez erőteljes ízvilágú pörköltet, esetleg marhasültet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!