Borosta

2010.11.18. 06:24

Szinkronban önmagával - Crespo Rodrigo színész és igazgató egyszerre

A nevére sokan rácsodálkoznak: Crespo Rodrigo. Úgy használja, ahogy a magyarban szokás, elöl a vezetéknév, utána a keresztnév. Foglalkozása színész, és immár igazgató is: január 1-jétől a tatabányai Jászai Mari Színházat vezeti.

Szabó Zoltán

Egyébként pedig a fehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja,és premierre készül. Pénteken mutatják be Arthur Miller Az ügynök halála című drámáját,  a darabban ő alakítja Biffet. De most térjünk vissza a kezdetekhez, a spanyol névhez:
- Édesapám bolíviai, Budapesten  tanult az orvosi egyetemen. Megismerkedett édesanyámmal, szerelem lett belőle. Még  kicsi voltam, amikor kiköltöztünk    Bolíviába,  néhány évig ott éltünk, és ötéves lehettem, amikor hazajöttünk ide, Magyarországra.
Meséli Crespo Rodrigo, hogy felnőtt  fejjel  is járt a dél-amerikai országban, az ízek, illatok hozták vissza az emlékeket. Ismerősnek érezte azt a világot, nem volt idegen  neki. Sőt! A világ legmagasabban fekvő városában, La Pazban  rendszerint kidőlnek, akik nem szokták a klímát.
- Én sem futkároztam, viszont az érkezés után nem kellett egy  napig az ágyban feküdnöm, mint a feleségemnek, hogy akklimatizálódjak. Talán a gének teszik, talán  szerencsés alkat vagyok.
A  kamasz  Rodrigo  egyébként repülős akart lenni, vadászpilóta. Jelentkezett is a tatai  katonai középiskolába.
- Mindenkit megkérdeztek, miért akar ott tanulni. Mások azt felelték, 14 évesen, hogy a szocialista hazát akarják védeni, én  rávágtam,  egyszerűen vadászpilóta akarok lenni.  Leküldtek az orvosiba, megvizsgáltak, alkalmatlannak bizonyultam,  annak ellenére, hogy az MHSZ kötelékében már repültem.  Ma már  egyáltalán nem bánom, hogy nem sikerült.

Később is volt némi afférja a hadsereggel,  ám a lényeg az, hogy a sorkatonai szolgálatot megúszta.  Következett a pesti fasori evangélikus gimnázium, ahol olthatatlan   vágy alakult ki benne  a színészet iránt. Fel is vették a színművészetire, Huszti Péter  és Kerényi Imre  osztályába. 1996-ban végzett,   aztán majdnem  tíz évet töltött a Madách Színházban, utána a Győri  Nemzeti Színházba került, két éve  pedig Fehérváron játszik.  Sok  darabban szerepelt, emellett rengeteget szinkronizált, orgánuma, kellemes hangja  sok-sok sorozatban, filmben hallható.  Például a Shrek utolsó részében is.
- Selmeczi Roland halála után új hang,  szereplő kellett Csizmás Kandúrhoz.  Hosszú casting után én kaptam a szerepet.  Nagyon szerettem csinálni,  jó feladat volt. A szinkron  a  megélhetéshez  jól jött,  de szakmailag is fontos  volt.  
Crespo Rodrigo  úgy érzi, egyébként is szinkronban van önmagával, a családi életben is.
- A Fame musical próbáján ismerkedtünk meg a feleségemmel,   1996-ban a Thalia Színházban. Ő táncolt és szerepelt a darabban, egymásra találtunk. Két fiunk született, Crespo Antonio Huascar  öt és fél éves, a kisebbik, Crespo Fernando Amaru  idén  májusban  született.
Még a Madách Színházból ismerte  a fehérvári színház igazgatóját, Vasvári Csabát, és művészeti vezetőjét, Szűcs Gábort.  
- Amikor ők pályáztak, segítettem nekik, együtt ötleteltünk.  Amikor pedig én pályáztam a tatabányai színház igazgatói   posztjára,  ugyanúgy együtt törtük a fejünket, ők segítettek.  Azonnal rábólintottak arra az ötletemre, hogy a zenés produkciókat  közösen, koprodukcióban csináljuk.
A színész és január 1-jétől  színházigazgató  Crespo Rodrigo várja az új, nagy, tatabányai szerepet.  Amely más,  nehezebb és felelősségteljesebb lesz, mint az eddigiek, de éppen ezért nagy várakozással készül rá.

Búvárkodás, klasszikus zene, lezserség

Crespo Rodrigo 1973.  november 17-én született  Budapesten. Apósa az ismert nagyvállalkozó, Vitézy Tamás. Hobbija a búvárkodás  és az ezzel természetszerűen együttjáró  utazás.  Már túl van száz merülésen, úgy, hogy három  éve nem volt  ideje  erre a különleges sportra. A japán autókban bízik, szívesen hallgat klasszikus zenét, öltözködésben  a lezser eleganciát kedveli. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!