Borosta

2010.11.14. 16:28

Társas együttlét helyett is net

Megyei körkép - Csaknem napi öt órát töltenek a képernyő előtt a középiskolás korú, 15-19 éves fiatalok. Médiafogyasztási szokásaik mára teljesen eltérnek az idősekétől.

Glogovcsan Nikola

Az elmúlt tíz évben tizenhatszorosára növekedett azon fiatalok száma, akik naponta interneteznek. Ma már naponta 4,9 órát töltenek el a különböző képernyők előtt a 15-19 évesek. Ugyanakkor a rádió és a magazinok fogyasztása lassú csökkenést mutat körükben.

Egyre inkább átalakítják a cégek marketingkommunikációs döntéseit is a fiataloknak az idősebbekétől eltérő és az utóbbi években nagymértékben átalakuló médiafogyasztási szokásai, amelyeket a megváltozott technológiai környezet, az átrendeződő  de kevésbé feltérképezett  értékeik és életvitelük is folyamatosan formál, befolyásol.

A 15-19 évesek egy évtizeddel ezelőtti médiafogyasztása ugyan kisebb intenzitást mutatott, de mintázata meg-egyezett a felnőtt lakosság szokásaival. Különösen az elmúlt öt év hozott drasztikus változásokat: a rohamosan terjedő internethasználat (a 2000-es négy százalékról 2010-re 65 százalékra növekedett) mellett a televíziónézés hatszázalékos emelkedést ért el  derül ki a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis tanulmányának összegzéséből.


A teljes médiafogyasztásra szánt idő tovább növekszik és egyre nagyobb szeletet hasít ki a 15-19 évesek mindennapjaiból. A növekedés motorja az internet, amely felváltott több szabadidős és társas tevékenységet is. A fogyasztott tartalmak színesedése mellett az idő növekedése valószínűleg egyre gyakoribb párhuzamos médiafogyasztást, illetve háttérfogyasztást is jelent. Míg 2000-ben a tévénézés a körükben az együttes idő 91 százalékát tette ki, addig 2010-ben már csak 59 százalékát.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!