Borosta

2010.12.02. 13:04

Az nem egy PC, amit a fejeden hordasz?

Veszprém - Egy nem akármilyen hordozható PC-vel rukkolt elő a Motorola a múlt héten. Voltaképpen egy headsethez hasonlóan a fejünkön hordjuk, és hang, illetve mozgásvezérléssel irányítjuk. A platform neve Golden-i.

Glogovcsan Nikola

A szerkezet 128 bites, kódolt összeköttetést biztosít bármilyen PC-vel, hangvezérléssel és különféle fejmozgásokkal utasíthatjuk zenéink és filmjeink lejátszásaira, szoftvereink működtetésére. A Golden-i microképernyője speciális technológiák ötvözésével 15 inches, 24 bit színmélységű virtuális kijelzőként szuperál. A cucc Windows Embedded CE 6.0 R2 operációs rendszerrel, illetve egy Texas Instruments OMAP 3530 mobil dual-processzorral dübörög.


 A Golden-i mozgásérzékelő platformját három darab giroszkóppal oldották meg. Az OP-rendszeren belüli nagyítások, lapozások és mozgások egyaránt hanggal és mozgással is megvalósíthatók. Bíráló szakértők szerint a szerkezet hosszú távú használata fejfájáshoz és akár egyensúlyvesztéshez is vezethet, a virtuális képernyő szétválaszthatja a szem és a fej harmonizált mozgását.


 A szemüvegbe épített elektronika nem számít újdonságnak, hiszen a közismert Oakley és a kevésbe ismert Burton szemüveggyártó cég MP3 lejátszókat és Bluetooth összeköttetést is épít bele egyes szemüvegmodelljeibe. A Motorola ambíciói azonban ennél sokkal magasabbak. A Mission: Impossible című filmben látott Ethan Hunt (Tom Cruise) féle szemüveg lenne a végső célok egyike. A jövő szerkezeteivel, kiegészítő hardver nélkül, csatlakozhatnánk saját mobiltelefonunkhoz, PDA-hoz vagy akár távoli számítógépekhez. Folyamatosan online lennénk, soha nem kellene lecsatlakoznunk, soha többet egy gombot nem kellene megnyomnunk, véli az egyik projektfelelős Motorola-szakértő. Csak tudnánk, melyik tablettát vette be a szaki, a pirosat vagy a kéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!