Borosta

2011.01.28. 14:11

A dohányzás az alkoholnál is rosszabb

Skót kutatók megállapítása szerint a dohányzás jelentősen hozzájárul a férfiak halálozási mutatójához, ráadásul kétszer annyi férfit öl meg, mint az alkohol.

Kelemen Valéria

A kutatásban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) harminc európai országra kiterjedő, 2003-2006-os adatait elemezték. Valamennyi országra jellemző a férfiak magasabb halálozási aránya a nőkéhez viszonyítva, s ami megdöbbentő: a halálozások 40-60(!) százaléka a dohányzásra vezethető vissza. A nők magasabb várható élettartamát egyébként arra vezetik vissza, hogy a hölgyek gyakrabban keresik fel az orvosukat. Ha tényleg csak ezen múlik, akkor talán nem ártana kampányt indítani, hogy a férfiak is tegyék tiszteletüket legalább évente egyszer a háziorvosuknál. Pláne, hogy a dohányzással összefüggésbe hozott fő okok között a légutak rákos megbetegedése és bizonyos szív- és érrendszeri, valamint tüdőbetegségek viszik el a pálmát. A megelőzés fontosságát hangsúlyozók is valószínűleg egyetértenek abban, hogy a legegyszerűbb lenne egyik napról a másikra letenni a cigarettát, persze ez a láncdohányosok számára nem könnyű. Itt lép be a környezet, főként a családtagok szerepe, akik türelmére, megértésére, önzetlen – de akár éppen az önzésből, saját egészségük féltéséből fakadó – segítségére mindenképpen szükség van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!