Borosta

2011.02.05. 13:17

Pulzusmérő: ideális segítőtárs edzések közben

Edzés közben nagy hasznukra válhat egy olyan óra, mely mutatja a pulzusszámot. Így ellenőrizni tudjuk, éppen melyik zsírégető tartományban vagyunk.

Bajdó Bettina

Ma már egyre többen figyelnek arra edzés közben, hogy a megfelelő pulzusszám mellett végezzék a gyakorlatokat. Ennek megfigyeléséhez ma már számtalan eszköz áll rendelkezésünkre. Vannak olyan órák, amelyek edzés közben figyelik a pulzust, és beprogramozhatók arra is, hogy jelezzék, ha elhagyod a saját személyes zsírégető pulzusszám zónádat. Ilyenkor változtatható az edzés intenzitása, ha valaki a zóna alá került, fokozhatja, ha fölé, akkor pedig lassíthatja a testmozgást.
 
A pulzusszám figyelése a legegyszerűbb módja, hogy folyamatos visszajelzést kapjunk a terhelés intenzitásáról.   Ha például a pulzusszám túl alacsony a gyakorlat végzése közben, akkor az edzés nyilvánvalóan nem éri el a célját. Ha a pulzusszám túl magas, akkor viszont fennáll a sérülés veszélye. Nem az a fontos, hogy mi az elsődleges cél: sportversenyek megnyerése, a testsúly csökkentése vagy egyszerűen az általános egészség javítása. A legfontosabb szempont a megfelelő edzési módszer kialakítása olyan módon, hogy a pulzusszám a meghatározott célzónában maradjon.

A pulzusmérő órák egyik nagy előnye, hogy folyamatosan pontos értéket adnak edzésünk intenzitásáról.  Az ideális testedzés biztosítása érdekében a kijelző látható és hallható figyelmeztető jelzésekkel tart bennünket a célzónában. Személyre szólóvá alakítható az órák  segítségével az edzésterv, s mindenki a megfelelő tempóban edzhet.  A fejlődés mérhető és kimutatható is. 

A bizonyított fejlődés pedig tovább ösztönöz mindenkit, megismerteti velünk az objektív megfigyelést: vajon jól csinálom-e, fejlődök-e? 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!