Borosta

2011.04.04. 05:39

Hárslevelű, a virágillatú

Borismertető sorozatunk végéhez közeledve egy hungaricumot (bár több nációjú is lehetne), a hárslevelűt mutatjuk be.

Silye Sándor

A hárslevelű (szlovákul Lipovina, németül Lindenblättriger, franciául Feuille de Tilleul ) a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája. Minőségi fehérborszőlő, hazai elterjedtségét tekintve a kilencedik leggyakoribb fajta. Több magyar borvidéken -  Mátraaljai (Debrő), az Egri és a Villány-Siklósi borvidékeken   termelik, de a Tokaj-hegyaljai borvidék jellemző fajtája, ahol furminttal keverve a Tokaji aszút állítják elő belőle. Októberi érésű, száraz borként sűrű, testes, zöldesarany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital.
A bor tehát  adott, de milyen ételt kínálujnk hozzá? Ebben Pánczél József segít.
- Hungaricumként jól illenek hozzá a nehéz, magyaros, tartalmas  levesek, a különböző húslevesek különös tekintettel a vadszárnyasokra. Sültként borjú, vagy szárazhalak dukálnak ehhez az italhoz. A levesek  előtt jó aperitifként is a  száraz bor. Az édes változathoz a sajtok illenek, főként a kék- és rockfort sajtok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!