2011.04.04. 05:39
Hárslevelű, a virágillatú
Borismertető sorozatunk végéhez közeledve egy hungaricumot (bár több nációjú is lehetne), a hárslevelűt mutatjuk be.
A hárslevelű (szlovákul Lipovina, németül Lindenblättriger, franciául Feuille de Tilleul ) a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája. Minőségi fehérborszőlő, hazai elterjedtségét tekintve a kilencedik leggyakoribb fajta. Több magyar borvidéken - Mátraaljai (Debrő), az Egri és a Villány-Siklósi borvidékeken termelik, de a Tokaj-hegyaljai borvidék jellemző fajtája, ahol furminttal keverve a Tokaji aszút állítják elő belőle. Októberi érésű, száraz borként sűrű, testes, zöldesarany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital.
A bor tehát adott, de milyen ételt kínálujnk hozzá? Ebben Pánczél József segít.
- Hungaricumként jól illenek hozzá a nehéz, magyaros, tartalmas levesek, a különböző húslevesek különös tekintettel a vadszárnyasokra. Sültként borjú, vagy szárazhalak dukálnak ehhez az italhoz. A levesek előtt jó aperitifként is a száraz bor. Az édes változathoz a sajtok illenek, főként a kék- és rockfort sajtok.