Borosta

2011.06.13. 11:18

Jobb, ha kihúzzuk a csatlakozókat vihar idején

Nyári zivatarok, kisebb-nagyobb viharok időszakát éljük. A gyakori villámlások nemegyszer elektromos berendezéseinkben is kárt okoznak, de ez ellen van védelem. A legtöbb villám sújtotta berendezés mindig júniusban kerül a szakemberek kezei közé; nem árt tehát felkészülni a baj megelőzésére.

Szalabán Attila

- A villám károkozása ellen feszültségvédő elosztó, illetve az ilyen funkcióval rendelkező szünetmentes tápegység alkalmazásával védekezhetünk – magyarázta Varga Bálint, a Kanizsa Profil Irodatechnikai Kft. szerviztechnikusa. – Ezek a berendezések minden szaküzletben és nagyobb áruházban beszerezhetők. Bár vannak közöttük meglehetősen drága eszközök is, megéri a befektetés, hiszen védelmet biztosítanak. A szakember szerint azonban sem az elosztó, sem a szünetmentes tápegység nem jelenthet tökéletes megoldást, hiszen a villámban óriási energia összpontosul. Ezért azt ajánlja: vihar esetén inkább húzzuk ki a féltett berendezésünk összes csatlakozóját. Ne csak a konnektorból, hiszen gyakran a telefonzsinóron, illetve a tévékábelen keresztül jut el a villám induktív hatása a lakáson belüli készülékekig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!