Borosta

2011.09.15. 05:30

Világrekorder kerékpáros: még hazatérve is tekert, hogy aludni tudjon

Nyolc és fél ezer kilométert tekert le hetven nap alatt az iszkaszentgyörgyi Kavecz Attila. A tizenegy országot átszelő útvonal a világ legnagyobb békejelét rajzolta ki. A fiatalember a napokban érkezett haza.

B. Kiss László

- Sokat fogyott? - elsőként ez a kérdés tolakszik a számra Kavecz Attilát viszontlátva.
Ugyan, dehogy! Inkább vagy két kilót hízott is  - hangzik a huszonéves fiatalember válasza. A folyamatos fizikai megterhelés meghozta az étvágyát. A kebab például ideális ételnek bizonyult, de sok pizzát, főtt tésztát, csokoládét és olajos magvat is evett.
- A pluszkilók a lábamra rakódtak, nem azért mondom, de izomban nőttem - fogalmaz a rekorder bringás.
A nagy útra július elsején hárman indultak. Aki teljesítette a kitűzött távot, az egyedül Attila volt. Mi lett a társakkal, akiket az interneten toborzott? - faggatom.
- Leamortizálódtak út közben - fogalmaz Attila. - Horváth János ugyan sokat tekert korábban, de mégiscsak 61 éves. Egyszerűen más volt a ritmusa, mint nekünk, a két huszonévesnek. Úgyhogy Prága után visszafordult, mondván, miatta ne tegyük kockára a vállalkozás sikerét. Dormán Bercinek a korai kelés okozott gondot. Aztán, amikor ismét Magyarországon át vezetett az utunk (a békejelet kirajzoló útvonalnak voltak olyan szakaszai, amelyet kétszer kellett megtennünk), Berci úgy döntött: jó helyen van ő itthon, inkább nem folytatja. Az igazat megvallva, nekem sem volt könnyű újra elindulni, hogy - immár egyedül - megtegyem a hátralevő több mint négyezer kilométeres távot.

A tizenegy országot átszelő túra legemlékezetesebb élménye Olaszországhoz kötődik. Mint Attila mondja, éppen gigantikus nyolcas volt a hátsójában. Svájcban két-három napra vállalták volna a kerék centírozását, ami negyedórás munka. Így tovább kerekezett Olaszországba, ahol puccosabbnál puccosabb kerékpárszalonok és -szervizek követték egymást, mígnem egy kicsi műhelyhez ért. A hatvan pluszos tulaj, amikor meghallotta, hogy magyar, borzasztóan megörült. Kiderült, hogy az öregúr a kisváros kórusának tagjaként felejthetetlenül szép, fiatalkori emlékeket őriz Magyarországról. Miután pedig elkészült a javítással, a barátait is áthívta, apró ajándékkal kedveskedett Attilának, és ragaszkodott a közös fotóhoz is.
A legkellemetlenebb élményeket a mostoha időjárásnak köszönheti a rekorder. Az út elején szembeszél fújt, álló nap esett. Bizony, nem sok hiányzott ahhoz, hogy a zord időjárás pszichésen és fizikailag is kicsinálja a kis csapatot.
Attila a múlt csütörtök reggelén érkezett meg. Az utolsó napon éjjel-nappal tekert, 352 kilométert tett meg 24 óra leforgása alatt. Bár iszonyúan fáradt volt, mégsem érezte álmosnak magát, amikor hazaért. Muszáj volt délután még néhány kilométert kerekeznie a falu körül, hogy este végre el tudjon aludni.
A rekord hitelesítése folyamatban van, a szentgyörgyi fiatalember pedig már a következő túrát tervezi. A világ leghosszabb megjelölt kerékpáros útvonalát szeretné létrehozni ott, ahol az elmúlt hetekben végigkerekezett.

Kavecz Attila szerint a kerékpárosokat illetően alapjaiban elhibázott a hazai szemlélet. A bicikliseket egyenrangú félként kellene kezelniük az autósoknak is. Persze, a nyeregben közlekedőknek is illene ismerniük  és betartaniuk  a KRESZ-t. Ha egy útról kitiltják a biciklist, akkor elvárható lenne, hogy alternatív útvonalat is jelöljenek ki a számára - véli külföldi tapasztalataira alapozva Attila, aki szerint el kellene érni, hogy legalább hétvégenként szálljon ki a kocsijából minden autós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!