2012.05.03. 13:13
A diákkonyha Róbert "Hiltonja"
A most bemutatásra kerülő férfi embertársunkat szűk kör ismeri. Márkus Róbert szakács, és bár mindenkit igyekszik megetetni, mégis sokan kedvelik.
Mondom a fehérvári Márkus Robinak, a közvélekedés szerint a férfiak jobb szakácsok, mint a nők. Egyetértünk. Azt mondja, a férfiak jobban, bátrabban ízesítenek, jobban odafigyelnek az ízek harmóniájára. Nosza, neki is szegeztem a kérdést: ő mitől jó szakács? Szerényen azt mondja, a 20 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően, ez idő alatt megszerezte a már említett bátorságot. Nyomás vissza a múltba, mondom neki, látom a 6-10 éves Robikát, amint csillogó szemmel ül a konyhában a stelázsin, és lesi anyukát főzés közben...
- Van e "filmben" valami. Édesanyámtól lestem a fortélyokat, de nem elégedtem meg a nézéssel, mindig megkérdeztem: mit, miért csinál? Tény, a nők odakészítik az ételt, beleraknak mindent, meggyújtják a lángot, és közben sok minden mást csinálnak. Én szeretem a láng mellett végignézni az elkészítés folyamatát, nem egyszerre, többször sózok, fűszerezek, míg minden olyan nem lesz, ahogy én - vagy itt a Kodó konyhán közösen - azt nem mondjuk, most jó, most kéne abbahagyni... Ez itt nálunk igazi csapatmunka - mondta.
Kíváncsi voltam rá, mi van a tömegek íz érzetével, ha rossz napja van?
- A sózás esetén érezhető ez. A konyhánk nagy, az idejárókat családtagként kezeljük, nem is lehet másként, fontos, hogy mindenkit ismerősként köszöntsünk! Csupa férfi dolgozik nálunk, bár voltak nők is, de mégis a fiúcsapat tud így együtt jót alkotni.
Felcsillantom Robi előtt a szép jövőt: mi van, ha holnap a Hilton Hotel hívná soraiba...?
- Nem mennék, nem hagynám itt a társakat. Álmok, vágyak, szakács olimpia? Ismerek olyan bajnokot, aki nem biztos, hogy itt, ahol a magyaros ízek dominálnak megfelelne... Jól hangzik, hogy elegáns étteremben, elegáns ruhában, csokornyakkendőben létezzek, de pólóban is tudok kapcsolatot teremteni a vendégeinkkel. Itt Robiként tisztelnek, az említett elegancia pedig nem biztos, hogy lehetővé tenné, hogy személyesen ismerjenek a látogatók. A pénz? A két kisgyerekemmel eltöltött délutáni idő többet ér minden pénznél. Jólesik látni, hogy figyelik mit csinálok...
Végül: a suszter sem készít cipőt otthon. Vajon Robi főz otthon? És hogy vélekedik arról, hogy a szakácsok fölösleges súlyt cipelnek magukon?
- A különlegességeket otthon én készítem, kedvenceim a csirkemellből készült ételek, a pörköltök, de a feleségemnek is segítek. Ha kritizál, elfogadom. Ami a kóstolást, a túlsúlyt illeti? Nincs ezzel gondom, mert mértékkel eszem.
Íme Robi a hős, a mindennapok hőse. És ez jó neki így.