Borosta

2012.05.03. 13:13

A diákkonyha Róbert "Hiltonja"

A most bemutatásra kerülő férfi embertársunkat szűk kör ismeri. Márkus Róbert szakács, és bár mindenkit igyekszik megetetni, mégis sokan kedvelik.

Silye Sándor

Mondom a fehérvári Márkus Robinak,   a közvélekedés szerint a férfiak jobb szakácsok, mint a nők. Egyetértünk. Azt mondja, a férfiak jobban, bátrabban ízesítenek, jobban odafigyelnek az ízek harmóniájára. Nosza, neki is szegeztem a kérdést: ő mitől jó szakács? Szerényen azt mondja, a 20 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően, ez idő alatt megszerezte a már  említett bátorságot. Nyomás vissza  a múltba, mondom neki, látom a 6-10 éves Robikát, amint csillogó szemmel ül a konyhában a stelázsin, és lesi anyukát főzés közben...

-  Van e  "filmben" valami. Édesanyámtól lestem a fortélyokat, de nem elégedtem meg a nézéssel, mindig megkérdeztem: mit, miért csinál? Tény, a nők odakészítik az ételt, beleraknak mindent, meggyújtják a lángot, és közben sok minden mást csinálnak. Én szeretem a láng mellett végignézni az elkészítés folyamatát, nem egyszerre,  többször sózok, fűszerezek, míg minden olyan nem lesz, ahogy én  - vagy itt  a Kodó konyhán közösen - azt nem mondjuk, most jó, most kéne abbahagyni... Ez itt nálunk igazi csapatmunka - mondta.
 Kíváncsi voltam rá, mi van a tömegek íz érzetével, ha rossz napja van? 
 - A  sózás esetén érezhető ez. A konyhánk nagy, az idejárókat családtagként kezeljük, nem is lehet másként, fontos, hogy mindenkit ismerősként köszöntsünk! Csupa férfi dolgozik nálunk, bár voltak nők is, de mégis a fiúcsapat tud így együtt jót alkotni.
 Felcsillantom Robi előtt a szép jövőt: mi van, ha holnap a Hilton Hotel hívná soraiba...?
-  Nem mennék, nem hagynám itt a társakat. Álmok, vágyak, szakács olimpia? Ismerek olyan bajnokot, aki nem biztos, hogy itt, ahol a magyaros ízek dominálnak megfelelne... Jól hangzik, hogy elegáns étteremben, elegáns ruhában, csokornyakkendőben létezzek, de  pólóban is tudok kapcsolatot teremteni a vendégeinkkel. Itt Robiként tisztelnek, az említett elegancia pedig nem biztos, hogy lehetővé tenné, hogy személyesen ismerjenek a látogatók. A pénz? A  két kisgyerekemmel eltöltött délutáni idő többet ér minden pénznél. Jólesik látni, hogy figyelik mit csinálok...
 Végül: a suszter sem készít cipőt otthon. Vajon Robi főz otthon? És hogy vélekedik arról, hogy a szakácsok fölösleges súlyt cipelnek   magukon?
-  A különlegességeket otthon én készítem, kedvenceim a csirkemellből készült ételek, a pörköltök, de a feleségemnek is segítek. Ha kritizál, elfogadom. Ami a kóstolást, a túlsúlyt illeti? Nincs ezzel gondom, mert mértékkel eszem.
 Íme Robi a hős, a mindennapok hőse. És ez jó neki így.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!