Bulivan

2009.11.10. 09:41

Enigma - The platinum collection

Címkék#enigma

Napló - A 21. század második évtizedének hajnala egy olyan emblematikus zenei jelenség huszadik évfordulóját hozza el, amely mindig is meghaladta saját korát; Michael Cretu legsikeresebb projektje, az Enigma két évtizedes lett.

Kiss Nikolett

A román születésű producer sosem  félt felfedezetlen területekre törni zenei kreációival, experimentális víziói olyan dalokban és lemezekben összpontosultak, amik munkásságát figyelemre méltó eladási adatokkal is meghálálták.

50 millió eladott lemeze, több, mint száz arany- és platina minősítéssel, illetve 50 első pozícióval különböző nemzetközi slágerlistákon magukért beszélnek, mégsem mondanak el mindent arról az érzelmi hatásról, melyet az Enigma okozott világszerte.

A "The Platinum Collection" CD trilógia nemcsak Cretu sikerességét összegzi, de lenyűgözően átfogó képet is mutat kreativitásának eredményéről. Az első lemez, a "The Greatest Hits" a legsikeresebb dalok kronologikus gyűjteménye, mindegyikük egy-egy prototípusa az ethno, elektronikus, és klasszikus zene keverékének, mítikus pop szinfóniákká alakulva.

Énekes főhősei között olyan emlékezetes előadókat találunk, mint  Ruth-Ann, Andru Donalds, vagy a gregorián kórus. A 12 számos “The Remix Collection” bizonyítja, hogy még a klub szcénába is beleillik az ENIGMA zenéje. Oylan örökzöldeket, vonultat fel,mint a "Mea Culpa", vagy a "Princess Of Lust", illetve napjaink szerzeményeit, mint a "Voyageur", vagy a "Dreaming of Andromeda" remix-virtuózok feldolgozásában.

Valószínűleg mégis a válogatás harmadik korongja fogja a rajongókat legjobban felvillanyozni, mely a "The Lost Ones", azaz „az eltűntek“ nevet kapta. Ez a CD soha nem tapasztalt betekintést nyújt az ENIGMA kreatív hanglaborjába.

"Minden egy kísérlettel, és egy hibával kezdődik." – magyarázta Michael Cretu. "Néha egy hang, aztán egy dallam, egy harmónia, vagy egy hangulat. A "The Lost Ones" az én módszeremet mutatja, ahogyan olvasztótégelyemben a rendezetlen, naív, és gondtalan zenei ötletek hangszeres jegyzetekké fejlődnek." 

CD 01: THE GREATEST HITS

01. Sadeness (Part 1)

02. Mea Culpa (Orthodox Version)

03. Principles of lust

04. Rivers of belief

05. Return to innocence

06. Age of loneliness

07. Out from the deep

08. Beyond the invisible

09. T.N.T. for the brain

10. Gravity of love

11. Push the limits

12. Turn around

13. Voyageur

14. Boum-boum

15. Following the sun

16. Seven lives

17 La puerta del cielo

CD 02: THE REMIX COLLECTION

01. Sadeness (U.S. violent mix)

02. Mea Culpa (Fading shades mix)

03. Principles of lust (Everlasting lust mix)

04. Return to innocence (Long and alive version)

05. Age of loneliness (Enigmatic club mix)

06. Out from the deep (Trance mix)

07. T.N.T. for the brain (Midnight man mix)

08. Gravity of love (Judgement day club mix)

09. Push the limits (ATB remix)

10. Voyageur (Club mix)

11. Boum-boum (Chicane club edit)

12. Dreaming of Andromeda (Jean F. Cochois remix)

CD 03: THE LOST ONES

01. Lost One

02. Lost Two

03. Lost Three

04. Lost Four

05. Lost Five

06. Lost Six

07. Lost Seven

08. Lost Eight

09. Lost Nine

10. Lost Ten

11. Lost Eleven

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!