Bulivan

2010.10.30. 04:51

Pelikán és a motoros

Címkék#ikonok#Zene

Egy szelíd motoros, aki Pelikán elvátárssal, a dunai gátőrrel és azzal a minden lében két kanállal nézegeti azt a kis fekete könyvet a mennyben. Színészek, óriások, legendák, akik az idén távoztak, és már csak a mennyszínházban játszanak.

zaol.hu

Dennis Hopper. Bőven száz felett van azoknak a filmeknek a száma, amelyekben játszott. Meghaltam ezerszer, Haragban a világgal, Újra szól a hatlövetű, 1969-ben a nagy siker, a Szelíd motorosok, aztán az Apokalipszis most, Az élet kalandja, A bűn városa, Az igazság pillanata vagy az Egyenesen a pokolba. Öt feleséget fogyasztott el, kétszer jelölték Oscar -díjra (egyszer éppen a Szelíd motorosok forgatókönyvéért), de egyszer sem kapta meg. Minden esetre a filmtörténetbe enélkül is bevonult.

Csakúgy, mint a mi Tonynk, a mátészalkai származású Bernard Schwartz, azaz Tony Curtis. Az a Minden lében két kanál, aki forrón szereti, együtt Marilyn Monroe-val és Jack Lammonnal. Számtalan vicces, máskor drámai szerep ( A megbilincseltek - Oscarra is jelölték érte, vagy a Spartacus) után 85 éves korában álmában érte a halál. A híres nőcsábász ötször mondta ki a boldogító igent, hat gyermeke volt, s feltűnt a CSI: Helyszínelők és a Superman kalandjaiban is.
Még tavaly év végén írta ki magát az élet forgatókönyvéből Brittany Murphy, aki éppen a napokban ünnepelné 33. születésnapját. A bájos és szép színésznő már 14 évesen főszerepet kapott egy sorozatban, s más sorozatszerepek után több moziban is feltűnt: Spinédzserek, Ne szólj száj! 8 mérföld, Sin City, Fiúk az életemből, illetve a Magánürügy, azaz a Little black book (kis fekete könyv). Tavaly karácsony előtt édesanyja talált rá a zuhany alatt, valószínűleg szívelégtelenség végzett vele, de gyógyszer túladagolásra is gyanakodtak.

Számos klasszikus és kortárs színpadi műben volt látható Jackie Burroughs is, a legnagyobb ismertséget talán mégis egy hét éven át futó kanadai sorozatnak köszönheti. A Váratlan utazás Hetty Kingje biztosan sokak számára ismerős.

Nagy veszteségek érték idén a hazai filmipart, színházat, kultúrát is. A vers- és meseimádók örök hangja, Bánffy György, Kossuth- és Jászai- díjas színművész 84. életévében halt meg. 1927- ben Hunyadi- Buzás György néven született, ám nevét meg kellett változtatni, mert 1945. környékén szakszervezeti szabály tiltotta, hogy történelmi nevet viseljenek a színészel. Az ötödik pecsét, a Mephisto, a Redl ezredes és a Rokonok is örök emlék marad. A művészt nyaralás közben a csodálatos görög szigeten, Korfun érte a halál teljesen váratlanul.

Pelikán elvtárs is csak az égi gátakat őrzi már, a nemzet színésze, Kállay Ferenc ugyanis idén nyáron elköltözött az élők sorából. A Kossuth-díjas színész, a Tanú filmek Pelikánja, az Iszony Takaró Sanyija a magyar és a világirodalom számtalan szerepét eljátszotta több évtizedes pályafutása alatt. Kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar kultúrában.

A tragikusan elhunyt fiatalok sorát szaporítja Nagy László Zsolt is: a debreceni Csokonai Színház fiatal művészét 30 évesen egy szegedi vendégjátékon előadás közben érte a halál.

Az operarajongók Polgár László Kossuth -díjas operaénekest gyászolják, s elment Popper Péter pszichoterapeuta is, akinek a könyvei, mondatai, megfogalmazott igazságai emberek millióiba öntöttek lelket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!