Bulvár

2009.08.04. 13:49

Óriási férgek népesítették be a tengereket

Madrid - Óriási, egyméteres férgek népesítették be a tengereket 475 millió évvel ezelőtt - jelentették be spanyol kutatók.

MTI

A tengeri férgek fosszilizált nyomaira Spanyolország központi részén, a Cabaneros Nemzeti Parkban bukkantak, azon a területen, amely a kora ordovicium időszakában tengerfenék volt.
    
A lények a tengerfenék alatt vájt vízszintes járatokban éltek - ezek hossza akár az öt métert is elérte, átmérőjük viszont csupán 15-20 centiméteres volt. 
    
Juan Carlos Gutierrez Marco paleontológus szerint a férgek a vájatokat valamilyen nyálkás váladékkal "bélelték ki", amely megkeményedve megóvta az alagutakat a beomlástól.
    
A paleontológus szerint ez a legidősebb ismert nyoma az óriásférgeknek. Az eddig hitt legrégebbi nyom, amelyet az idén fedeztek fel az angliai Devonban, "mindössze" 200 millió éves.
    
Juan Carlos Gutierrez Marco arra is magyarázatot adott, hogy miként voltak képesek a mindössze 15 centiméter átmérőjű férgek ekkora testhosszra szert tenni.
    
"Négyszázötven millió évvel ezelőttig Spanyolország az ősi szuperkontinens, Gondvana tengeri talapzatához tartozott. 

Abban az időben az Ibériai félsziget a korabeli Déli-sark közelében helyezkedett el, s a nagyon hideg vízben élő szervezetek olyan anyagcserét fejlesztettek ki, amely lehetővé tette számukra, hogy nagyra nőjenek. 

Ezt a jelenséget sarkköri gigantizmusnak nevezik" - hangsúlyozta a paleontológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!