Bulvár

2009.12.15. 13:36

Fülöp herceg újabb kínos kiszólása - Tréfáitól retteg a királyi udvar

London - Ismét kínos perceket okozott az udvarnak meggondolatlan kiszólásával Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó férje, aki évtizedek óta hírhedt tréfának szánt, ám gyakran ízléstelenségig nyers, odavetett megjegyzéseiről.

MTI

A 88 éves Fülöp szája ezúttal az évente megrendezett előadóművészi gálaesten, a Royal Variety Show-n járt el. Ezen a rendezvényen a brit és a nemzetközösségi művészvilág legkülönfélébb képviselői gyűlnek össze, és az eseményt mindig meglátogatja II. Erzsébet királynő és férje is.

Az agg herceg - a Daily Mirror című brit bulvárlap keddi beszámolója szerint - a Blackpoolban rendezett idei gálán Adam Hills ausztrál tévékomikussal elegyedett beszélgetésbe. A többszörös díjnyertes, hazájában igen népszerű médiaszemélyiség születése óta testi fogyatékos: hiányzó jobb lábát művégtag pótolja. Fülöp - amikor ezt Hillstől megtudta - azt találta mondani beszélgetőtársának, hogy "akkor maga ki tud csempészni egy üveg gint is abban a műlábban".

Az ausztrál komikus nem vette zokon a nyers poént, sőt közölte, hogy "briliánsnak" találta Fülöp megjegyzését.

A herceg azonban korántsem először hozza kínos helyzetbe a kiszólásaitól már rettegő udvari protokollosokat.

Néhány éve például, amikor a királynő egy fiatal kadéttól - akit az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egy pokolgépe csaknem teljesen megvakított - megkérdezte, hogy mennyi maradt meg szeme világából, Fülöp odavetette: "A nyakkendőjéből ítélve nem sok".

Az edinburghi herceg leghíresebb nyilvántartott "tréfálkozásainak" egyike Magyarországon hangzott el, méghozzá 1993-ban, amikor egy brit turistának azt mondta, hogy "maga még nem lehet itt olyan régen, hiszen nincs is sörhasa".

Előkelő helyen jegyzik hivatásos udvari megfigyelők azt a figyelmeztetését is, amelyet 1986-ban intézett Kínában tanuló brit diákokhoz, mondván, ha túl sokáig maradnak, ferdeszeműen térnek haza.

Cate Blanchett színésznővel, akivel nemrégiben egy fogadáson elegyedett szóba, elromlott DVD-lejátszóját akarta megcsináltatni, miután értesült róla, hogy az Oscar-díjas világhíresség a "filmiparban" tevékenykedik.

Néhány éve, az egyik skóciai elektronikai gyárban tett látogatása alkalmával, egy szerinte kevéssé sikerült termékre azt mondta, hogy az úgy néz ki, mintha egy indiai rakta volna össze. Az udvar ezért a megjegyzésért később nyilvánosan elnézést kért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!