Bulvár

2011.09.22. 10:13

Válogatás nélkül párosodnak - akár azonos neműekkel is

A kevéssé ismert Octopoteuthis deletron nevű mélytengeri kalmár tizennyolc évig tartó kutatása arra derített fényt, hogy a hímek ugyanolyan gyakran párosodnak azonos neműekkel, mint nőstényekkel.

MTI

A nemek közt olyan csekély az eltérés, és olyan ritka a fajtársakkal való találkozás, hogy a szerelmes hímek vagy nincsenek tudatában figyelmük tárgyának nemével, vagy egyszerűen nem érdekli őket - írják amerikai kutatók a Biology Letters című folyóiratban a The Daily Telegraph internetes kiadása ismertetése szerint.

A kalmárok 400-800 méteres mélységekben élnek, ahol alig akad fény, így nem csoda, ha ez nem segíti őket a partnerek felismerésében. A kutatók vizsgálata alapján a kalmárok rövid életük során csak kevés ideig képesek szaporodni, így bármely útjukba kerülő partnerrel párosodnak, annak nemétől függetlenül. A találkozások általában rövidek, a válogatás nélküli párosodás így jobban hozzájárul a hím szaporodási sikeréhez, mint egy hosszan tartó udvarlás, vagy ha túlzottan válogatós lenne.

A kaliforniai Monterey Bay Aquarium Kutatóintézet munkatársai 39 egyedet tanulmányoztak 1992 és 2010 között, hogy többet megtudjanak a Octopoteuthis deletron faj viselkedéséről. A 19 nőstényből tízen friss párzás nyomait találták, a húsz hímből kilencen úgyszintén.

A jelek szerint a spermiumok elvesztegetésének kisebb a "költsége", mintha megtanulnák megkülönböztetni a nemeket és udvarlásba bonyolódnának, vagy mintha egyáltalán nem párosodnának - vélekedtek a kutatók.

Az "élj gyorsan, halj meg fiatalon" stratégia számos kalmárra, polipra és hasonló fajra jellemző. A közelmúltban több mint ezer különböző állatfajnál figyelték meg kutatók azonos neműek párzását, többek között pingvineknél, delfineknél és főemlősöknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!