Bulvár

2015.02.12. 10:38

Aki karikatúrát készíttet, annak biztosan van humora

Több ezer karikatúrát készített már a Balaton-parton. Leghíresebb modellje Kovács Ágnes úszónő volt. Grimm József a hétvégi megyebálon is lerajzolja majd az arra vállalkozókat.

Prevics Éva

Eredeti szakmája kereskedő és gépésztechnikus. Azonban már gyerekkorában a művészetek felé fordult. A festészetet és a karikatúra készítést maga sajátította el, a 90-es évek óta pedig már hivatásszerűen ezzel foglalkozik.

A balatonfüredi Grimm József 25 éve csábítja székébe nyáron a parton sétálókat. Nem volt azonban mindig bátor. A kezdetekben egyfajta szereplésnek tekintette a rajzolásra hívást, ráadásul fürediként úgy érezte, sokkal inkább eléri a bírálat, mint akár a fővárosban élő kollégáit. Akkoriban napközben Tihanyban rajzolt, estére pedig átment Balatonfüredre.

Grimm József évtizedek óta készít karikatúrákat a Balaton-parton (Fotó: Prevics Éva)

A karikaturisták a kezdetekben egymástól tanultak nagyon sokat- idézi fel az alkotó. Voltak képzett rajzolók, de a legtöbben hozzá hasonlóan autodidakta módon sajátították el a mesterség fogásait. Először csak portrét rajzolt, ezután készültek a karikatúrák. Hozzáteszi: ma már sokkal kidolgozottabb rajzok születnek, mint a 90-es években.

Karikatúrát nem könnyű rajzolni, nem is minden művész tud- mondja Grimm József. Nagyon gyorsan fel kell ismerni az arc karakterét, majd a lehető legélethűbb feldolgozásban 10-15 perc alatt a jellegzetes vonásokat visszaadni. Előfordul, hogy meglepődik a modell a rajzon. Volt, hogy a rajzon kihangsúlyozott ferde orr keltett csodálkozást, mert az illető addig észre sem vette magán a kis hibát. A jellemző azért persze az, hogy a modell tisztában van saját magával. Ha pedig karikatúrát kér, az általában azt jelenti, hogy van humora, tehát elfogadja az elkészült alkotást. Más kérdés, hogy van olyan eset, mikor valaki a rajz készítése előtt kéri, hogy bizonyos vonásokat ne emeljen ki a művész.

Grimm József arról is beszélt, hogy sokszor kérik tőle, hogy fotóról készítsen karikatúrát, mert ajándékba szánják. Ez sosem könnyű feladat, egyetlen kép alapján nem is ajánlatos elkészíteni a rajzot. Látni kell az ember vonásait bizonyos helyzetekben. Ezért sokkal jobb, ha az alannyal beszélgetve, nevetgélve tud dolgozni a képen.

Egyik leghíresebb modellje Kovács Ágnes volt. Az úszónő egy Balaton átúszás kapcsán járt a térségben, mikor Grimm József lerajzolta. Hozzáteszi: a nőkről nehezebb karikatúrát készíteni, a férfiaknak karakteresebb az arca. A karikatúra készítésnél is többféle technika létezik, ő a lágyabb, kevésbé hangsúlyos rajzokat kedveli.

A művész télen sem unatkozik. Füredi műtermében alkot. Tájképeket, csendéletet, portrékat fest, többféle technikával dolgozik. Kedvenc témája a Balaton. Tavaly volt hatvan éves, ebből az alkalomból nagyszabású kiállítása volt a Kisfaludy Galériában. A hétvégi megyebálon is részt vesz és karikatúrát készít majd, annak, aki bevállalja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!