Bulvár

2015.02.10. 20:37

Bátor, ügyes, nem jó – Birdman (Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje)

Talán sosem láttam még olyan filmet, amelyben a színészi játék tökéletes volt, a végeredmény mégsem tetszett. Birdman? Adjunk neki Oscart, aztán felejtsük el!

Horváth Gábor

Rezümé

Sztárnak lenni nehéz. Korosodó sztárnak még nehezebb. De a legnehezebb annak, aki valaha sztár volt, és most újra vissza szeretne jutni a reflektorfénybe. A film főhőse, Riggan Thomson (Michael Keaton) valaha egy legendás képregényhőst alakított a mozikban - három részen át. Ám hiába szárnyalt akkor, azóta nem nagyon keresik, ő megöregedett, a szakma szélére sodródott, és most egyetlen utolsó rohammal próbálja visszahódítani magának a népszerűséget. Új utolsó esélye a Broadwayra szólítja: egy színdarab írója, producere és persze főszereplője lesz. Ha tényleg lesz előadás. Ha ő még bírja erővel. A történet mindössze három nap alatt játszódik: ezalatt kell megküzdenie a családjával, a kollégáival, az ellenségeivel és a jóakaróival, a sorsával... és legfőképp a saját józan (?) eszével.

Főszereplők: Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton, Naomi Watts.

Rendező: Alejandro Gonzales Inárritu.

Tétova tévelygés, tartalmatlan támolygás

Riggan Thomsonnál valószínűleg kevés nagyobb becsvággyal megátkozott embert hordott hátán a Föld. A fene nagy magabiztosságot és a kívülről makulátlannak tetsző önértékelést bezavarja valami. Körülbelül úgy, mint, amikor egy kis hajszál a szemünkbe megy: semmiség az egész, mégsem tudunk nem gondolni rá. A semmiség persze lehet óriási, életet meghatározó dolog is akár. Nála az. A „nagy” dolog (az élete) mellett eltörpül a „kicsi” (az éne), legalábbis egyelőre, és ettől rohadtul nem érzi jól magát. Na, szóval így telnek főhősünk mindennapjai, amely maga a két lábon járó útkeresési katasztrófa. Tétova tévelygés, tudathasadt, tartalmatlan támolygás. Próbálunk vele tartani, de nem könnyű.

Kényszerzubbonyt Keatonnek!

Lehet épp ez a film célja, de engem zavart, hogy nyomaszt. Hogy fölém tornyosul, hogy rám akar esni. Kövezzenek meg, de engem a kameramozgás is irritált, szűk folyosók, homályos hátterek, emberi arcok és hátak totálban. Könny, neonfény és púder. A fura kép és hangvilág illeszkedik a mozi hangulatához, bennem mégsem állt össze szerves egésszé. Maga a hangulat sem. Olyan, mintha két film létezne, és ez a kettő, mint két különböző kirakós, sehogy sem illeszthető össze. A színészek egészen kiválóak, persze egy ilyen terepen élmény lehetett nekik mozogni. Keaton annyira jó, hogy azonnal ráadnánk a kényszerzubbonyt, Norton erőteljes és elsöprő, Emma Stone (aki személyes nagy kedvencem) pedig utóbbi igazi ellenpontja. Kettejük közös jelenete a film legerősebb része.

A legüresebb teli ember

Sosem bírtam a művészet a művészetért típusú filmeket és akárki is akarja elhitetni velem, hogy ez nem az, nekem messziről bűzlik a felszín túlgondolása, túlmagyarázása. Az, hogy amit mutatunk annak csak az az értelme, hogy mutatjuk. A Birdman egy cinikus-ironikus tanmese, nem kommersz, viszont nem is a legjobb. Riggan Thomson a legüresebb teli ember a Földön. Emellett nagyon bátor, ahogyan film is az. Viszont emberként nem jó, ahogyan a film sem az. Szerintem.

 

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/5

Fíling: 10/3

Karakterek: 10/6

Összesítve: 30/14

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!