Cozma

2009.02.16. 11:13

Cozma-gyilkosság - "Húsz méterre van a bíróság"

<b>Veszprém</b> - Kifogásolhatónak tartja az országos rendőrfőkapitánynak a Cozma-gyilkossággal kapcsolatban a veszprémi városi bíróság bíráját érintő nyilatkozatait közleményében a Veszprém Megyei Bíróság.

MTI

A dokumentum "szerencsétlen dolognak" nevezi, hogy "a rendőrség és a bíróság egyébként jó együttműködését egy olyan rendőri vezetői nyilatkozat zavarja meg, amely szükségtelen és tartalmát tekintve is kifogásolható". 

A közlemény utal arra, miszerint Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a múlt héten a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén azt mondta - s ilyen értelmű nyilatkozatot a sajtóban is tett -, hogy a Marian Cozma veszprémi kézilabdázó "feltételezés szerinti gyilkosai" ellen azért adta ki késve a rendőrség az európai elfogatóparancsot, mert "a veszprémi városi bíróság bíráját a rendőrség órákon át nem tudta elérni", a döntéshez nem találtak bírót. 

A Veszprém Városi Bíróság a hét végi ügyeleti beosztást minden esetben megküldi a megyei rendőr-főkapitányságnak és a városi kapitányságnak, illetőleg a megyei főügyészségnek, s a városi ügyészségnek is. 

Az ügyeleti beosztás tartalmazza a bíró nevét és elérhetőségét, így a vele való kapcsolat a nap bármely szakában felvehető - olvasható a bíróság közleményében.

Annak, hogy az adott esetben a rendőrség ezt megkísérelte volna, nincs nyoma, a bíró telefonján ugyanis nem volt nem fogadott hívás - rögzíti a közlemény. 

Továbbá nem érkezett a rendőrségtől telefonhívás a megyei és városi bíróság éjjel-nappal működő porta- és telefon-szolgálatára sem, ugyanakkor "több bírósági vezető mobilszáma is a rendőrhatóság rendelkezésére áll, de ezekre sem érkezett jelzés". 

A közlemény szerint a bíró a legelső jelzést arról, hogy európai elfogatóparancs kiadása szükséges, "az ügyeletes ügyésztől kapta február 8-án, 19 óra 20 perckor". A bíró ezután felvette a kapcsolatot az ügyeletes ügyésszel és "az elfogatóparancs kiadása iránti intézkedés megtörtént" - áll a közleményben. 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság épülete egyébként mintegy 20 méternyire van csak a veszprémi városi bíróságétól, így bármelyik rendőr egy perc alatt elérhette volna a bírósági porta- és telefonszolgálatot - mondta Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke.

Megjegyezte: a szolgálat riasztotta volna a bírót, ha esetleg "akadályoztatása miatt a rendőrségi hívást nem észlelte volna". 

Bencze József országos rendőrfőkapitány az üggyel kapcsolatban soron kívüli vizsgálatot rendelt el, ugyanis őt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese informálta a körözés kiadásának körülményeiről. 

A vizsgálat még tart - közölte Beleznay Ágnes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, hozzátéve, hogy arról különben sem ők, hanem az ORFK szóvivői nyilatkozhatnak.

Tudjon meg mindent az ügy hátteréről!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!