Cozma

2011.06.24. 10:02

Cozma-per ítélethirdetés: Életfogytiglan Raffaelnek és Némethnek

Raffael Sándor és Németh Győző első- és másodrendű vádlottakat bűnösnek ítélték, életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki rájuk a Veszprém Megyei Bíróság. Sztojka Iván, szintén bűnös, 20 év fegyházbüntetést kapott, később rosszullét miatt kivezették a tárgyalásról. Sztojka Iván olyan kijelentést is tett, hogy kárt tesz magában az ítélet miatt.

Halmos György

 

Első fokon életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélte Raffael Sándort és Németh Győzőt, a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját a Veszprém Megyei Bíróság csütörtökön. Az elsőfokú ítélet szerint leghamarabb harminc év múlva szabadulhatnak a fegyházból.

Sztojka Iván harmadrendű vádlottat húsz év fegyházbüntetésre ítélték. A vádlottakat több emberen elkövetett emberölés kísérletében találta bűnösnek a dr. Németh Balázs által vezetett tanács. A bíróság Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlottat testi sértésben találta bűnösnek, öt, illetve négy év börtönbüntetésre ítélték őket. Bűnpártolás miatt elítélték Gergely Péternét és Antalik Lászlót, akik Raffaelnek és Némethnek segítettek az országból kijutni: három, illetve két év nyolc hónap börtönbüntetést kaptak.

Mellékbüntetésként a vádlottakat különböző mértékben, háromtól tíz évig terjedően a közügyektől is eltiltották.

A vádlottaknak meg kell fizetniük az eljárás során felmerült 74 millió 593 ezer forintos bűnügyi költséget; Raffaelnek és Pálnak 15-15, Némethnek, Sztojkának, Biharinak 14,5-14,5 millió forintot, míg a többi vádlottnak a fennmaradó összeget kell.

Az ítélet indoklásában Németh Balázs bíró részletesen, szinte másodpercről másodpercre felidézte, rekonstruálta  a Patrióta lokál táncterén, illetve az utcán 2009. február 8-án hajnalban történt eseményeket.

- A bíróság lényegileg a vádirati tényállással egyeztethető, de nem egyező ítéleti tényállást állapított meg, több helyen kiegészítette és pontosította is - ismertette a bíró.

Szólt arról, hogy vannak olyan részek, események, amelyeket kizárólag a kamerafelvételek bizonyítanak, de aggálytalanul. Ilyen  például a diszkóban Marian Cozma vesetájéki szúrása. Az elsőrendű vádlott orvul szúrta meg a kézilabdázót, az, hogy nem következett be súlyosabb sérülés, csak annak köszönhető, hogy a sértett mozgott - hangzott el. Kitért arra, hogy a harmadrendű védelem érvelése Sztojka Iván elhelyezkedésével kapcsolatban nem helyes.

- Van egy harminc másodperces időintervallum, amivel a vádlott nem tudott elszámolni - közölte a bíró. Hozzátette: nyolc objektív adatsoron alapuló számítás szerint lehetett mindezt megállapítani.

A bíróság megállapította azt is, hogy a vádirattal hasonlóan a vádlottak szoros, együttes tevékenysége állapítható meg a bűncselekmények során, még ha azokat nem is mindig közvetlenül egymás közelében hajtották végre. A bíró kitért arra is, hogy a védelem érvelése - miszerint hibás az a megállapítás, hogy a sportolót falhoz szorították - nem állja meg a helyét.

- A falhoz szorítás az nem a sértett falhoz nyomását jelenti, nem kell, hogy közvetlen kontaktus létrejöjjön - ismertette Németh Balázs.

A bíró szólt arról is, hogy Raffael Sándor pólóján és Sztojka felsőruházatán is megtalálták a veszprémi kézilabdázó vérét, vagyis amikor az elsőrendű vádlott szúrt, akkor ott volt a harmadrendű is, aki a sértettől balra helyezkedett el. A Raffael pólóján lévő vér valószínűleg akkor került oda, mikor a kést kihúzta a sportolóból.

A bíró szólt arról, hogy Raffael Sándor bevallotta a vese- és szívtájéki szúrást, és szakértők segítségével megmutatta, miként történt. Amikor azonban kiderült, hogy úgy nem szúrhatott, miként azt eljátszotta, vallomását megváltoztatta,  ellentmondásokba keveredett a vádlott, ezért nem lehetett elfogadni a részleges ténybeli beismerő vallomását.

A bíró az ítéletben kitért a szándékra is: a diszkóban a kemény ellenállás után változott meg a vádlottak elsődlegesen testi sértés elkövetésére irányuló szándéka, a vesetájéki szúrás pedig már élet elleni volt, miután kiderült, hogy nem bírnak a kézilabdázókkal. A diszkóbeli eredménytelenség  miatt az első-, másod- és harmadrendű vádlott frusztrált lett. Sztojka  tudta, hogy Raffaelnél kés volt, és látta azt is, amikor használta - közölte a bíró. Németh Balázs kiemelte Ivan Pesic horvát kézilabdázó személyét, aki testi épségét sem kímélve avatkozott a verekedésekbe.

Elhangzott, hogy a kézilabdázók erőfölényben voltak az utcán is, a támadók tudták, hogy csak eszközzel, vagyis késsel tudják legyőzni őket. Raffael szívszúrása célzott, irányzott volt. Németh Győző célja pedig Ivan Pesic kiiktatása volt. Különösen brutális volt az, ahogy Németh fejbe rúgta Zarko Sesumot, hiszen felkészült arra, minden erejét beleadta abba. Az, hogy a Cozma mellett térdelő Sesum nem szenvedett súlyosabb sérülést, egyrészt erős testfelépítésének köszönheti.

- Szoros együttműködésben, akarategységben követték el az emberölést, vagyis társtettesként - érvelt a bíró.

Gergely Péterné, illetve Antalik László ismerte a veszprémi eset körülményeit. Nemcsak tudták, hogy bűncselekményt követett el Raffael, Németh és Sztojka, hanem azt is, hogy gyilkosságot. A tárgyalás során a bíró szünetet rendelt el, miután Pál Gábor jelezte, hogy nem érzi jól magát. A bírósági folyóson nyilatkozott Sztojka Iván ügyvédje, aki jelezte, hogy mindenképpen fellebbeznek. Nem értenek egyet az ítélet indoklásával, mert szerintük a bíróság a vádirati tényállást fogadta el teljes mértékben. Dr. Kereszturi Mónika kérdésre válaszolva elmondta, hogy elhangzott olyan kijelentés is, miszerint Sztojka Iván kárt tesz magában az ítélet miatt. 

A szünet után folytatta a bíró az ítélet indoklását, azonban Sztojka Ivánt többször is figyelmeztetnie kellett, mert két alkalommal is közbeszólt. Sztojka Iván az utolsó figyelmeztetés után nem sokkal újra közbeszólt, ezért a bíró kivezettette a tárgyalóteremből.

A bíróság az ítélet kiszabásakor súlyosbító körülményként vette figyelembe a vádlottak társadalomra veszélyességet, hogy különösen visszaesők, Raffaelnél többek között azt is, hogy orvul követte el a szúrásokat és domináns szerepe volt. További súlyosbító körülményként ítélte meg a bíróság, hogy a bűncselekmény megzavarta a helyi köznyugalmat, megrendült az állampolgárok biztonságérzete, csoportosan követték el. Rövidebb az enyhítő körülmények listája, ezen a részbeli beismerő vallomások, az őszinte megbánás, illetve egyes vádlottaknál a kiskorú gyermek eltartása szerepel.

A tárgyalás végén a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A vádhatóság képviselője az ötöd-, hatod- és hetedrendű vádlottak ügyében súlyosbításért fellebbezett. A hatodrendű, szabadlábon védekező Gergely Péterné esetében az ügyészség kérte az előzetes letartóztatását, ezt a bíróság elutasította. Mind Pál Gábor, mind Bihari Csaba esetében megszűnt az előzetes letartóztatás, levették a bilincseiket, lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

Petre Cozma, a meggyilkolt kézilabdázó édesapja a Gazeta Sporturilornak arról beszélt: "Két évvel és négy hónappal ezelőtt azt mondtam, bízom a magyar igazságszolgáltatásban. Úgy tűnik, igazam volt, nem bántam meg, amit mondtam. Valószínűleg fellebbezés lesz az ügyben, de végül is így marad. Számukra igazságos ez az ítélet. Nekem már nem számít, én sosem látom többé a gyermekemet."

Dr. Hunyadfalvy Ákos, a sértettek jogi képviselője, az MKB Veszprém KC elnöke érdeklődésünkre elmondta: törvényes és igazságos ítélet született. Hozzátette: a bírói indoklás meggyőző és jogilag következetes, megalapozott volt. 

- Az egyéni és a társadalmi elvárásoknak megfelelő ítélet született - hangsúlyozta Hunyadfalvy Ákos, aki kitért arra is: a megyei bíróság rengeteg munkát és energiát fektetett az ügy vizsgálatára.

Az ítélethozatalt példátlan médiaérdeklődés övezte, emiatt  a biztonsági intézkedések is rendkívül szigorúak voltak. Az épület előtt kutyás rendőrök álltak, de a bírósághoz vezető úton is jóval több volt a rendőr az átlagosnál. Csak regisztráció ellenében, csomagvizsgálat után lehetett bejutni a tárgyalóterembe.

Az ügy a fellebbezések miatt a Győri Ítélőtáblán folytatódik szeptemberben.

Az ügy a fellebbezések miatt a Győri Ítélőtáblán folytatódik szeptemberben.

 

Így látják olvasóink:

Kovács Ákos - Még jó, hogy megérdemelték ezt a súlyos büntetést! Olyan, mint a bűncselekmény súlya. Elvették egy ember életét, kettőt pedig életveszélyesen megsebesítettek, csak a szerencsén múlt, hogy nem volt több halál. Nem is lehetett más az ítélet.

Szebényi Gergely - Szegény Cozmát személyesen is ismertem, jó srác volt. Idejárt hozzánk, napi hat-hét hot dogot is megevett. Nagyon sajnálom a halálát. A bűnösök megérdemelték, amit kaptak. Szerintem elfogadható az ítélet, ilyen súlyú volt az általuk elkövetett bűncselekmény is.

Kovács Katalin - Szerintem egyértelmű, hogy megérdemelték, amit kaptak. A közvélemény is elégedett lehet. Ha rajtam múlt volna, többet is kaptak volna a bűnösök. A veszprémi kézilabdázók teljesítményét a tévén szoktam nézni, úgy gondolom, Cozma nagyon hiányzik a csapatból.

 

 

 

Majdnem napra pontosan háromnegyed éve kezdődött el a Cozma-ügy gyilkossági tárgyalása. Számtalan tanú meghallgatása, vallomások, rengeteg videofelvétel és fotó elemzésével eltöltött óra, nap után csütörtökön délelőtt elhangzott az ítélet. Emlékszem, a főkapitányságon tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy vádemelési javaslattal élnek a rengeteg embert felkavaró gyilkossági ügyben. Emlékszem arra is, hogy egy újságíró arról érdeklődött: mikor fogják a bűnösök megkapni a megérdemelt ítéletüket? Erre nem volt, de nem is lehetett válasz, a körülmények azóta is sokat változtak. Az elsőfokú bíróság a gyilkossági ügyben csütörtökön meghozta ítéletét. Egy biztos, jó pár hónap eltelik a jogerős határozatig.

A legszomorúbb az egészben az, amit Petre Cozma mondott: az ítélet igazságos, de ez már nem számít, sosem látom többé a gyermekemet.

Halmos György

 

 

 

Dossziénk a Cozma-tragédia hátterével

Szavazzon! Önnek mi a véleménye az ítéletről?

Dossziénk a Cozma-tragédia hátterével

Szavazzon! Önnek mi a véleménye az ítéletről?

Szavazzon! Önnek mi a véleménye az ítéletről?

 

 

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Szavazzon! Önnek mi a véleménye!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!