Cozma

2012.09.25. 17:27

Cozma-ügy a Kúrián - Véget értek a perbeszédek, jövő hétfőn döntés

Budapest - A Kúria október 1-jén hirdeti ki határozatát a Cozma-ügyben a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelméről.

MTI

Az ügyész a keddi tárgyaláson a másodfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás indítását kérte, a védők az enyhébb büntetési tételeket tartalmazó ítélet mellett érveltek.  A Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelme szerint az első- és másodfokú eljárásban az ítéletek alapjául szolgáló tényállás ellentmondásokat tartalmaz, és a Győri Ítélőtábla másodfokú jogerős ítélete túl enyhe minősítésen alapul.

A vádhatóság szerint inkább "megáll" az elsőfokú - a veszprémi törvényszék által hozott - ítélet, amely a Marian Cozma halálával végződő veszprémi tragikus eseményeket többrendbeli, szándékegységben elkövetett emberölési kísérletnek minősítette.  A Győri Ítélőtábla azonban enyhébbre változtatta a minősítést.

A Győri Ítélőtábla, arra alapozva, hogy nem bizonyítható az elkövetők akarategysége, Raffael Sándor, Németh Győző életfogytiglani büntetését 18-18 évre, Sztojka Iván harmadrendű vádlott ítéletét 8 évre csökkentette. A keddi tárgyaláson az első- és másodrendű vádlottak védői amellett érveltek, hogy védenceik indulatból vették elő és használták késeiket és nem előre megfontoltan cselekedtek. Németh Győző szót kért a tárgyaláson és elmondta: nagyon szégyelli és bánja, amit elkövetett, de nem gyilkos. Dr. Szikinger István, a harmadrendű vádlott védője azt kívánta bizonyítani, hogy Sztojka Iván a verekedés közben nem vett részt a késelésben, sőt, figyelmeztette a bárban lévő társait, hogy lépjenek közbe.

A perbeszédek elhangzásával véget ért a felülvizsgálati tárgyalás, a határozatot hétfőn hirdetik ki.

Cozma-gyilkosság és a tragédia háttere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!