Cozma

2014.02.17. 16:45

Emléktáblát avattak Marian Cozma emlékére

Veszprém – Az öt évvel ezelőtt meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma emlékére avattak emléktáblát a Virág Benedek utca 1. szám alatt hétfőn.

Marton Attila

A bronzból készült tábla felállítását a Városi Nyilvánosságért Alapítvány kezdeményezte azzal a céllal, hogy mementóként őrizze a kézilabdázó emlékét a tragédia helyszínén.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédében hangsúlyozta, Marian Cozma olyan egyénisége és tehetsége volt korunknak, akire büszke volt szülőnemzete és szülővárosa, fogadónemzete és Veszprém is. Felidézte Cozma utolsó mérkőzését, és a halálát követő veszprémi megemlékezést. Döbbenten gondoltunk akkor vissza az előző esti értelmetlen halálra, egy olyan mozzanatra, amikor az emberben feltámad a gyilkos, feltámad az állat, és megöli egyik embertársát, fogalmazott. Az értelmetlen halál mindig szörnyű, kivált, ha olyan embert ér, akiről tudjuk, hogy nagyon sokra vitte volna, jelentette ki, majd hozzáfűzte, a gyilkossággal egy kicsit minden veszprémi meghalt, mert úgy érezhették, itt nem történhet baj. Az emléktábla örök mementója lesz annak, hogy Marian Cozma a miénk, s annak is, hogy egy szeretetreméltó városban is megtörténhetnek szörnyűségek, ha nem vigyázunk egymásra, zárta beszédét a miniszterelnök-helyettes.

A klub nevében Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke Cozma édesapjának szavaira emlékeztetett, aki a bosszú helyett higgadtan arra intett, hogy igazságot kell szolgáltatni. Ezt az igazságot csak részben szolgáltatta a bíróság, amely úgy ítélte meg, hogy mégsem volt olyan súlyos bűncselekmény, mondta. Az ítélet mélyen felháborította az egész magyar közvéleményt, fogalmazott, majd hozzátette, akik „aljas, mocskos módon” megölték Marian Cozmát, nagyobb büntetést érdemeltek volna. Ezután felidézte, hogy milyen rideg közönség várta a csapatot a tragédia előtti évben egy bukaresti mérkőzésen, a játékos temetésekor azonban a tömeg tapssal fogadta a klub képviselőit. Cozma a halálával megmutatta, hogy magyarok és románok között nincs feszültség, jegyezte meg a társelnök.

Nagy László, a kézilabda együttes csapatkapitánya kiemelte, a játékos halála megrendítette az egész országot és az európai kézilabdatársadalmat, a magyar társadalom a mai napig értetlenül áll a történtek előtt. Marian Cozma fiatalsága ellenére presztízst vívott ki, nemzetközileg elismert sportoló volt, aki előtt óriási pályafutás állt, mondta a játékos. A beszéd után Navracsics Tibor és Nagy László leleplezték az emléktáblát, ahol a megemlékezők mécseseket és virágokat helyeztek el.

Az eseményen részt vett Őexcellenciája Alexandru Victor Micula, Románia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Mircea-Marius Negrut, Románia magyarországi nagykövetségének belügyi attaséja, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, dr. Márfi Gyula érsek, valamint a kézilabdaklub vezetőségének tagjai, a csapat vezetőedzője és több játékosa. A megemlékezésen közreműködött Dominek Anna, a Veszprémi Petőfi Színház színésze.

In memoriam Marian Cozma

Korábbi cikkeink a Cozma-gyilkosságról ide kattintva érhetők el

Korábbi képgalériák a Cozma-ügy kapcsán ide kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!