Csopak

2014.07.04. 12:03

Száz érem született a csopaki pálinkaversenyen

A várakozásoknál nagyobb siker a Csopakon először megszervezett országos pálinka - és párlatverseny.

Varga Ibolya

Mint arról lapunkban már többször beszámoltunk, nagy siker lett a verseny, melyről a tájékoztatón többet is megtudtunk. Csalló Jenő, a tizenöt évvel ezelőtt megalakult Pannon Pálinkafőzők Egyesületének elnöke emlékezett arra, hogy egy évtizede már megszervezték Csopakon a szőlőből készült párlatok versenyét. Ezt az utóbbi két évben szüneteltetni kényszerültek, de most országossá szélesítették. Erre 143 mintát neveztek be. A versenyzőket analitikai vizsgálatoknak vetették alá, így 13 mintát ki kellett zárniuk. A maradékből 20 nem kapott érmet, de még így is 110-et rangsoroltak.

Bronzérmes minősítést 33, ezüstöt 52, aranyat 25 versenyző érdemelt. Az aranyérmesek közül választottak ki négy champion-díjast, ezek a kategóriák legjobbjai voltak.

Csalló Jenő, Ambrus Tibor és dr. Horváth Zsolt megkóstolja a champion-díjas körtepálinkát (Fotó: Penovác Károly)

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere elmondta: Csalló Jenő tősgyökeres csopaki, édesapjáról közt neveztek el. A pálinkaverseny eredményeit a fröccsök és a pálinkák ötnapos ünnepének keretében július 11-én 18 órától hirdetik ki. A fesztiválon megjelennek a neves hazai pálinkaházak és a környék bortermelői.

Dr. Horváth Zsolt ezúttal mint a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Bizottsága értéktárak kialakításával megbízott koordinátora volt jelen. Kifejtette: Veszprém megye mindig is élen járt a helyi értékek felkutatásában és megbecsülésében. A pálinka, azon belül a törköly az első hungarikumok közé tartozik. Persze nem minden párlat pálinka, de mindnek meg lehetnek a saját értékei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!