Csopak

2015.11.18. 11:53

Több, mint földtani csodaország - UNESCO címet kapott a Bakony–Balaton Geopark

Csopak - Több éves előkészítő munkát követően a 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet.

Napló-információ

Az „UNESCO Globális Geopark” védjegy fontos eleme az új Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programnak, amit novemberben fogadott el a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő UNESCO. Az elismerés azonos értékű a Világörökség illetve az ugyancsak igen rangos Ember és Bioszféra programokkal. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete immár jogi értelemben is befogadja a Globális Geopark Hálózat 120 tagját, köztük a magyar Bakony–Balaton Geoparkot, tájékoztatott a geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapolcai-medence Fotó Szenthe Zoltán

A Bakony–Balaton Geopark 2012 óta tagja a Globális Geopark Hálózatnak. Több mint 3200 négyzetkilométeres területén számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amely tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke miatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. Magában foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nagy részét, a Magas-bakonyi és a Somló Tájvédelmi Körzetet, több természetvédelmi területet illetve Fonyód és Balatonboglár térségét. A Bakony–Balaton Geopark tehát jóval több, mint csupán földtani csodaország!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!