Devecser

2010.10.23. 09:09

Emlékezés az '56-os forradalom-és szabadságharcra Devecserben

A vörösiszap sújtotta kisvárosban, Devecserben október 23-án reggel nyolc órakor tartottak ünnepélyt az '56-os szobornál. A hétvégi ünnepen is folytatódik a vörösiszappal való küzdelem.

Napló Online

A megemlékezés a Himnusz hangjaival kezdődött. Az újonnan megválasztott Nagy Péter önkormányzati képviselő beszédében felelevenítette a devecseri történéseket, időrendi sorrendben - október 23-tól november 4-ig. A 2006-ban felállított '56-os emlékműnél Toldi Tamás polgármester és Lenner András önkormányzati képviselő helyezték el a képviselő-testület koszorúját. Az általános iskola nevében Eszterhainé Fatalin Ilona igazgatónő koszorúzott. Az ünnepségen jelen volt a térség országgyűlési képviselője, Ékes József is.

A Szózatot követően a résztvevők gyertyát gyújtottak, tisztelegve '56 emlékének. Ezt követően mindenki folytatta munkáját a vörösiszappal való küzdelemben.

A hétvégén is több száz önkéntes érkezett Devecserbe. A segítő szándékú emberek az általános iskola egyik most használaton kívüli épületében és udvarán felállított sátrában vételezhettek védőfelszereléseket, lapátokat.

A plébániára szintén sokan érkeztek, akik együttérezve az itt lakókkal, kétkezi munkájukat ajánlották fel. A devecseriek közül is sok embert illet dicséret, hisz heteken át erejüket megfeszítve dolgoznak. A kisváros érzi, hogy az ország velük van, még a napokban is érkeznek adományok, amelyek az élet újrakezdésének feltételeit adják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!