Devecser

2012.05.01. 17:31

A nap, amely talán józanabbá tette az egész világot

Dübörgő motorosok érkeztek az emlékezés és köszönet jegyében hétfőn Devecserbe.

Sipos Ottó Tibor

Mintha ostorral hasítottak  volna bele azon a  koradélutánon a levegőbe, egy-két percig mélységes csend lett, még a madarak is elhallgattak, majd a következő percektől már véget sem ért a mentők sokaságának fülsiketítő jajongása.

2010. október 4-én átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai vörösiszap-tárolójának fala, és a zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Emberek haltak meg, családok lettek egy pillanat alatt földönfutóvá.

Ám az emberiség öszefogott, hogy segítsen a bajbajutottakon.

Az emlékezés és köszönet jegyében motoros felvonulást és találkozót tartottak április 30-án, hétfőn Devecserben. A város önkormányzata a vörösiszap-katasztrófában nyújtott segítségért vendégül látta a magyar motoros társadalom tagjait, azokat, akik  önzetlenül segítettek a katasztrófát követően, közel egymillió forintot gyűjtöttek a rászorulók részére.

Budapestről indultak az  MZ Club Hungary egyesület tagjai, útközben többen csatlakoztak hozzájuk. Tizenhárom óra után néhány perccel érkezett Ajkára a csapat - talán abban a pillanatban, amikor a tragédia bekövetkezett - , majd rendőri felvezetéssel, a Petőfi Sándor úton végigdübörögve, Kolontáron át érkeztek Devecserbe, ahol  megtekintették a helyreállítást, újjáépítést, így saját szemükkel láthatták, mire képes az ember, ha összefog a világ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!