Devecser

2013.06.06. 10:14

Olvasnak és rajzolnak

Címkék#devecser

A Gárdonyi emlékév kapcsán rendezett ünnepségsorozat első állomása volt a szerdai kiállítás megnyitó.

Tóth B. Zsuzsa

Az önkormányzat, az iskola, a művelődési központ és könyvtár együtt szervezte a programokat, amelyek a diákoknak kiírt rajzpályázattal indultak. A legjobb pályaművek kiállításának megnyitóján Szente-Takács Anna könyvtáros elmondta, hogy a 150 évvel ezelőtt született író 1882 és 1883 között néptanítóként dolgozott a városban. Mayer Gábor iskolaigazgató hangsúlyozta, hogy az évfordulót méltóképpen ünnepli a város.

- A devecseri templomban csendült fel először a Fel nagy örömre című dal, amelyet ő szerzett, de több nagy művét is itt írta. Méltán büszke lenne most, látva a diákok róla és műveiről készített rajzait – mondta az igazgató és köszönte a támogatók segítségét. Trombitás Veronika tanárnő, a rajzpályázat ötletgazdája és a zsűri elnöke úgy fogalmazott, hogy akik illusztrálták az író műveit, azok valamit tudnak már Gárdonyi Gézáról.

A rajzpályázat egyik különdíjasa, Hábor Konrád veszi át jutalmát a megnyitón Mayer Gábor igazgatótól. A háttérben Trombitás Veronika látható (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Az ifjúság ma is az ő írásain nevelődhet, ezt bizonyítja az is, hogy közel kétszáz pályamunka érkezett. Azok közül ötvenkettőt választottunk ki a kiállításra. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen nagy lélek szorult a képekbe. Olyan dolgok jelennek meg bennük, amelyek felnőtt korban már nem tetten érhetőek. Portrék és olvasmányélmények, illusztrációk készültek különféle és különleges technikákkal, bizonyítva azt is, hogy a mai korban is olvasnak még a gyerekek – mondta Trombitás Veronika. Az alsó tagozatosok között az első helyezettnek járó jutalmat az Ajka-tósorkebréndi katolikus iskola diákja, Kocsor Bori vehette át, az ötödik-hatodikosok korcsoportjában a helyi Barcza Máté rajzolt legszebben, a hetedik-nyolcadikosok között pedig a helyi Hábor Konrád lett első.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!