Devecser

2016.03.01. 16:04

Történelmünk dicső korszaka

Devecser - H. Szabó Lajos pápai helytörténész Somló környék részvétele az 1848/49. évi szabadságharcban című könyve történelmünk legdicsőbb korszakát, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Somló környéki eseményeit örökíti meg több évtizedes kutatásának eredményeként.

Civil Tudósítónktól

A könyvet fellapozva devecseri emlékek idéződnek fel. A Hagyományápolás Somló környékén című fejezetben olvasható az a devecseri jegyzőkönyv, amely az 1898. március 15-én tartott közgyűlésről készült. A pesti forradalom 50. évfordulóján Szaiff Zoltán közjegyző mondott ünnepi beszédet, méltatta a nap emlékét. Györffy Géza képviselő pedig a következő indítványokat terjesztette elő: 1. A nap emlékére iktassák jegyzőkönyvbe azon Devecserben élő honvédek nevét, akik az 1848-49. évi szabadságharcban részt vettek. 2. A község által szavaztassék meg a mai naptól számítva 20 koronás díj azon népiskolai tanulók számára, akik a felső osztályban, a történelemben legjobb előmenetelt tanúsították, és pedig úgy, hogy a 20 koronás díjból a római katolikus hitfelekezeti iskolának 15 korona, az izraelita iskolának pedig öt korona adassék. 3./ A község utcái neveztessenek el és pedig lehetőleg a szabadságharcban részt vett nagyjaink neveiről.

Kossuth Lajos (fent) és Damjanich János (lent). A devecseriek kezdeményezésére számos régi utcát az 1848-49-es szabadságharc nagyjairól neveztek el

Az 1848-49. évi polgári forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére a devecseri hazafiak kezdeményezésére és a Somlóvidéki Hírlap szorgalmazására Devecser mezőváros közgyűlése 1898 júniusában számos régi utcát a szabadságharc nagyjairól nevezett el, a következők szerint: Városháza tér (Petőfi tér), Birkás-domb (Széchenyi út), Vásár tér (Deák tér), Bikaakol utca (Arany János utca), Városháza utca (Kossuth utca), Kalapos utca (Klapka utca), Zsidó templom utca (Damjanich utca), Godena utca (Táncsics utca), Városháza piaci része (Bem utca), Mester utca (Batthyány utca).

Szerző: Czeidli József

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!