Jövőre start

2020.02.19. 21:54

Százmillió dolláros jegyáron visznek turistákat az űrbe (videó)

Négy turistát küldene az űrbe 2021 végéig a SpaceX, mégpedig olyan magasságba, ahova eddig nem jutottak fizetős űrutazók.

-, 2019. március 8. A NASA Televízió adásáról készített felvételen a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat ember szállítására alkalmas Dragon ûrhajókabinjának belseje, miután levált a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásról és útnak indul a Föld felé 2019. március 8-án. A próbaúton lévõ és ember helyett ezúttal egy Ripley nevû bábut szállító ûrhajó késõbb megérkezett a Földre, az Atlanti-óceánban landolt.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Az amerikai magánvállalkozás keddi bejelentése szerint a Space Adventures nevű céggel dolgozik együtt a projekten. Az űrutazásra szóló jegyekről nem közöltek információt, de áruk várhatóan több mint százmillió dollár lehet.

A Space Adventures az orosz űrprogrammal együttműködve már segített űrturistákat földkörüli pályára és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) juttatni.

A SpaceX utazásán a turisták kihagyják a 400 kilométer magasságban lévő ISS-t és ehelyett

két-háromszor magasabb pályára viszik őket, a Földtől mintegy 800-1200 kilométeres magasságba.

Ez a meglehetősen nagyratörő terv megközelíti az eddigi, 1370 kilométeres rekordot, melyet a Gemini 11 legénysége, Pete Conrad és Dick Gordon állított fel 1966-ban.

A SpaceX ugyanolyan űrhajót fog használni, mint amilyen a NASA asztronautáit kiviszi az ISS-re. A Crew Dragon eddig csak egyszer járt az űrben, egy tavalyi, legénység nélküli tesztrepülésen.

Stacey Tearne, a Space Adventures szóvivője szerint a turistaút várhatóan 2021 utolsó negyedévében fog megtörténni, a cég „több potenciális ügyféllel” folytat tárgyalásokat.

A Dragon teljesen önálló, nincs szükség profi pilótára vagy asztronautára. Az utasok azonban képesek lesznek irányítani az űrhajót, ha szükséges.

Az űrhajó kilenc négyzetméternyi területet biztosít az utasoknak, ezen belül nincsenek külön elszeparálható terek az alvásra vagy a „mosdóhasználatra”. Az utazás előtt az űrturistáknak tréningen kell részt venniük az Egyesült Államokban.

A Space Adventures 2001 és 2009 között már nyolc turistát küldött az űrbe az orosz Szojuz rakétával. Az első űrturista, Dennis Tito 20 millió dollárt fizetett az útért.

Borítóképünkön a NASA Televízió adásáról készített felvételen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat ember szállítására alkalmas Dragon űrhajókabinjának belseje, miután levált a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról és útnak indult a Föld felé 2019. március 8-án.

A próbaúton lévő és ember helyett ezúttal egy Ripley nevű bábut szállító űrhajó később megérkezett a Földre, az Atlanti-óceánban landolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!