Amerikai törvényhozók

2020.06.12. 12:30

Felszólították, tisztázza Kínával való kapcsolatait a Zoom

A kínai kormányhoz fűződő viszonyának és adatgyűjtési gyakorlatának tisztázására kérte a videókommunikációs vállalatot három amerikai törvényhozó.

Forrás: Shutterstock

Azért szólították fel, mert a cég bejelentette, hogy Peking kérésére felhasználói fiókokat függesztett fel.

A kaliforniai székhelyű vállalat azt követően került reflektorfénybe, hogy

felfüggesztette három amerikai és hongkongi aktivista felhasználói fiókját, akik a Tienanmen téri mészárlás évfordulójáról akartak megemlékezni.

A Zoom pénteken közölte: a kínai kormány májusban, illetve június elején azt kérte, hogy akadályozzák meg a megemlékezést. A cég elmondta, hogy újra aktiválta a felhasználói fiókokat, és többé nem fogja hagyni, hogy Kína befolyásolja a területén kívüli felhasználók tevékenységét.

„Sem a felhasználókról, sem az összejövetel tartalmáról nem adtunk át adatokat a kínai kormánynak”

– állt a Zoom közleményében.

„Nincs olyan kiskapu, amely lehetővé tenné bárkinek is, hogy láthatatlanul csatlakozzon egy konferenciahíváshoz” – tette hozzá a cég.

Greg Walden és Cathy McMorris Rodgers amerikai képviselők a Zoom vezérigazgatójának, Eric Yuannak címzett levelükben a cég adatvédelmi gyakorlatának tisztázását kérték, Josh Hawley republikánus szenátor pedig azt írta: Yuannak választania kell az Egyesült Államok és Kína között.

A Zoom szóvivője jelezte: megkapták az üzeneteket, és válaszolni fognak az aggályokra.

A videokommunikációs platform népszerűsége megugrott a koronavírus-járvány miatt, amely világszerte milliókat kényszerített karanténba.

A Zoom felhasználóinak száma Kínában is jelentősen emelkedett, miután

több nyugati platformmal – például a Facebookkal és a Twitterrel – ellentétben nem tiltották be az ázsiai országban.

A Zoom és Kína kapcsolatára már korábban is felhívták a figyelmet. A torontói székhelyű Citizen Lab internetfelügyelő csoport áprilisban közölte: bizonyítékot talált rá, hogy egyes észak-amerikai hívások és a hozzájuk tartozó titkosítási kulcsok áthaladtak Kínán. A Zoom azt állította, hogy tévedésből engedélyezte a kínai adatközpontoknak a szóban forgó hívások fogadását. A cég hangsúlyozta: számos kutatója és fejlesztője él Kínában.

A vállalatot alapító Yuan Kínában élt és járt egyetemre, és csak a kilencvenes évek közepén vándorolt ki az Egyesült Államokba. Yuan ma már amerikai állampolgár.

Eközben a Twitter 32 242 felhasználó fiókot függesztett fel csütörtökön, köztük olyanokat, amelyek kínai, orosz és török propagandaműveletekhez voltak köthetők. A zárolt fiókok közül körülbelül 23 750 a kínai propagandagépezet része volt. Ezekhez további 150 ezer fiók kapcsolódott, amelyeket azért hoztak létre, hogy minél szélesebb körben terjesszék a pekingi kormányt népszerűsítő tartalmakat.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!