Globális lefedettség

2020.06.24. 09:49

Most függetlenedett Kína a GPS navigációs rendszertől

Sikeresen fellőtték a kínai navigáció utolsó műholdját: ezzel a saját rendszerük teljesnek tekinthető.

Forrás: Shutterstock

A Pejtou (Beidou-BDS3) navigációs rendszer legutolsó műholdjával a rendszer kiépítése befejeződik – közölte az Űrtechnológiai Kínai Akadémia (CAST).

A tájékoztatás szerint a navigációs rendszer 35. műholdját

a Hosszú Menetelés-3B típusú hordozórakétával lőtték fel

a Szecsuan tartományban található Hszicsang műholdkilövő állomásról.

Ez volt a Hosszú Menetelés rakétasorozat 336. kilövése, amely teljes siker – közölte a műholdkilövő állomás.

A műhold földkörüli pályára állása után a BDS-3 rendszer utolsó eszköze lesz, a rendszer navigációs szolgáltatást nyújt Egy Övezet – Egy Út kezdeményezésben részt vevő államokban, és szinte már teljes globális lefedettséggel működik.

Kína 2000-ben kezdte meg saját navigációs rendszerének a kiépítését, hogy megszüntesse függőségét az amerikai GPS rendszertől.

A kínai Pejtou a világon a negyedik navigációs rendszer az amerikai GPS, az orosz Glonassz és az Európai Unió Galileo rendszere után.

A projektet három szakaszban valósították meg. 30 műholdból áll: 24 MEO – közepes magasságú Föld körüli pályán –, három GEO- geoszinkron pályán – és három IGSO – az egyenlítői síkkal nagyobb szöget bezáró geoszinkron pályán lévő – műhold alkotja.

A három GEO műhold, köztük a kedden felbocsátott utolsó, jelentősen javítja a rendszer technikai mutatóit – közölte a CAST.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!