Brauer AI

2020.10.01. 10:32

Bemutatjuk az új sörmestert: neki dolgozik a mesterséges intelligencia

A Deeper nevet kapta az MI segítségével tökéletesített svájci nedű.

Forrás: Shutterstock

Citrusos IPA sörrel gazdagodott a sörivók habzó horizontja.

„Nagyon izgalmas és nagyon gyümölcsös” – így írta le az új főzetet Adrian Minnig, annak a kisüzemi sörfőzdének, az MNBrew-nak a szakértője, amely a Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem (HSLU) kutatóival, valamint a Jaywalker Digital szoftvercéggel együttműködve készítette el az első mesterségesintelligencia-alapú sört Svájcban.

A sört emberi kéz készítette, de a receptjét a HSLU szakemberei által kifejlesztett mesterséges intelligencia, a Brauer AI alkotta meg.

A folyamat első lépéseként egy ember vagy a mesterséges intelligencia kiválaszt egy sörfajtát, például indian pale ale-t (IPA) vagy búzasört.

A digitális segítő ezután átfésüli a 157 ezer nemzetközi sörreceptet tartalmazó adatbázist, minták után kutatva a receptekben, majd javaslatokat tesz új sörreceptekre, egyebek között a maláta arányának és a komló főzési idejének megadásával.

A kutatóknak nem áll szándékukban az algoritmusukkal kiszorítani az embereket

a sörfőzésből. Éppen ellenkezőleg, a projektből azt a tanulságot vonták le, hogy a legjobb eredmény ember és gép együttműködésével érhető el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!