Tízezer ugatásmintából

2021.01.17. 15:00

Kutyául fordít a most elkészült okosnyakörv (videó)

Olyan okosnyakörvet fejlesztett ki egy dél-koreai startup, amely képes felismerni a kutya öt érzelmi állapotát az állat ugatása alapján, hangfelismerő technológia segítségével.

Forrás: Shutterstock

A Petpuls nyakörv egy okostelefonos alkalmazáson keresztül tájékoztatja a kutya gazdáját arról, hogy az állat boldog, nyugodt, izgatott, mérges vagy szomorú. A nyakörv követi a kutya fizikai aktivitását és figyeli pihenését is.

Talán a gyári videónál is jobban mutatja be a gyakorlatban a készülék működését ez a felvétel:

„Ez a nyakörv hangot ad a kutyának, amelyet az ember képes megérteni”

– magyarázta a találmányt Andrew Gil, a Petpuls Lab globális markeringigazgatója.

A vállalkozás 2017-ben kezdte el a különböző kutyaugatások gyűjtését, hogy elemezze belőlük a kutyák érzelmi állapotát. Három évvel később elkészítették az 50 kutyafajta tízezer ugatásmintájából álló adatbázison alapuló saját algoritmusukat.

A nyakörv 90 százalékos pontossággal ismeri fel a kutya érzelmi állapotát – állítja az eszközt tesztelő Szöuli Nemzeti Egyetem. Az eszköz a vállalkozás szerint

a maga nemében az első, amely a mesterséges intelligencia hangfelismerő technológiáján alapul.

A Petpuls Lab októberben kezdte a nyakörv online árusítását 99 dolláros (29 ezer forintos) áron.

A globális kutyapopuláció tavaly 18 százalékkal nőtt és elérte a 489 millió példányt.

„Egyre többen tartanak kutyát, de sajnos előfordul, hogy megválnak tőlük, mert nem értik meg az állatot. A Petpulsnak fontos szerepe lehet a pandémia alatt, mert segíthet abban, hogy a tulajdonosok megértsék a kutyák érzését és növelje a kötődésüket” – magyarázta Gil.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!