Szojuz-manőver

2021.03.23. 15:00

Egérfogás az űrben: pályára állt az űrszemét eltávolító

Tizenkilenc országból – köztük Magyarországról – 38 műholdat szállított Föld körüli pályára a kazahsztáni Bajkonurból indított Szojuz-2.1.a típusú teherűrhajó.

Forrás: Shutterstock

Mint tegnap beszámoltunk, a rakományban van a tokiói székhelyű Astroscale cég két szondája, melyek az űrben keringő szemét eltakarítását fogják demonstrálni. A bemutatót egy brit operációs központból irányítják – írta a bbc.com.

Our " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#ELSAd has wings! Solar array deployment was confirmed earlier today! 🌞🛰️ #GoELSAd pic.twitter.com/ZlPovHcByZ

Mivel az űrben egyre több hulladék és törmelék kering, mind nagyobb az igény arra, hogy megoldás szülessen az eltakarításukra.

A Föld körül keringő törmelék mintegy 9000 tonnát tesz ki,

nagy veszélyt jelentve a különböző szolgálatokat teljesítő, például az időjárás-előrejelzést és a telekommunikációt biztosító operációs rendszerekre, mivel nagy az összeütközés kockázata.

Az Astroscale útnak indította az úgynevezett Elsa-D (End-of-Life Service by Astroscale demonstration) demonstrációs missziót. Ez két űrszondát jelent: egy 175 kilogrammos „kiszolgálót” és egy 17 kilogrammos „klienst”. Ezek összekapcsolódva utaztak röppályájukra, de a következő hetekben különválnak és

megkezdik ismétlődő macska-egér játékukat.

A „játék” lényege a lehetséges hulladék megtalálási és elfogási módszereinek bemutatása és szemléltetése.

A mission from the Japanese company Astroscale rocketed into space on a Russian Soyuz launcher Monday with 37 other payloads, ready for an orbital “dance” with two small spacecraft demonstrating how satellite sweepers might one day drag junk out of orbit.https://t.co/hW98E78qVN pic.twitter.com/mXxLIerUwq

— Spaceflight Now (@SpaceflightNow) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">March 23, 2021

A kiszolgáló egység szenzorai segítségével felkutatja a klienst és mágneses dokkolójával elfogja, majd újra elengedi, hogy egy újabb eltérő forgatókönyvet demonstráljon és gyakoroljon. A feladatok egyre összetettebbek, az egyik legbonyolultabb találkozási forgatókönyv során a kliens bukdácsolva mozog.

Végül az összekapcsolódott eszközöket röppályán kívülre irányítják, hogy elégjenek a légkörben.

„A misszióval olyan eseteket szimulálunk, amikor az űrben szabadon utazó hulladékdarabbal találkozunk, azt dokkoljuk és elfogjuk” – mondta az Astroscale műszaki igazgatója, Mike Lindsay. „Ezután annyival lejjebb visszük a hulladékot, hogy belépjen a Föld légkörébe és kikerüljön az űrszondák és más eszközök útjából” – magyarázta.

A Szojuz-2.1. űrhajó indítását eredetileg 2020 harmadik negyedévére tervezték, majd 2021. március 20-ra ütemezték át. Szombaton azonban a Roszkoszmosz 38 perccel az indítás előtt, műszaki okok miatt elhalasztotta a startot.

Mivel ilyen sok eszközt három különböző röppályára kellett állítania mintegy 500-550 kilométerrel a Föld felett, a Szojuz utazása mintegy öt órán át tartott.

A Szojuzzal jutott a világűrbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, a SMOG-1 zsebműhold, amely az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára. Az orosz űrhajón indult az űrbe a magyar-szlovák-japán projekt keretében készült GRBAlpha nevű kisműhold is, amelynek tervezője és projektvezetője az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!