Önjáró fertőtlenítő

2021.04.16. 10:12

Magyar fejlesztésű fertőtlenítőrobot a koronavírus ellen

Szabolcsi kistelepülésen indul a Violetta nevű, magyarországi fejlesztésű és gyártású robot tömeggyártása.

Forrás: Enjoy Robotics

A koronavírus elleni küzdelmet segítő önjáró berendezés UV-C sugárzással pusztítja el a mikroorganizmusokat, baktériumokat és vírusokat, köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2-t is. A tömegtermelés az alig 500 főt számláló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban, Fülesden indul.

A Fülesdi gyár

Közép-Európában elsőként tavaly májusban a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján helyeztek üzembe UV-C fény kibocsátásával fertőtlenítő, dán gyártású robot, amely jelenleg a koronavírus ellen folytatott harc egyik leghatékonyabb védekezési módja.

A magyar fejlesztésnek köszönhetően azonban már mi is birtokában vagyunk ugyanolyan berendezésnek.

Violetta egy kávézóban

„Évek óta foglalkozunk robotok fejlesztésével. A nevünkhöz fűződik az ország első robot kávézójának megnyitása, ahol pincér robotok szolgálnak fel a vendégeknek. Sajnos a pandémia miatt mi is zárva tartunk. A koronavírus-járvány alatt létrehoztuk a Violetta robotot, mely egészségügyi intézményekben, plázákban, szállodákban, irodaházakban használható” – nyilatkozta a fertőtlenítőrobot fejlesztését és gyártását végző Enjoy Robotics Zrt. részéről Csizmazia Tibor vezérigazgató.

Az UV-C robot automata és önjáró, tehát a beprogramozást követően magától dolgozik a fertőtlenítésre kijelölt területen, kikerülve az útjába kerülő tárgyakat. Mivel emberi jelenlétre nincsen szükség a vezérléséhez, ezért a fertőzés szempontjából veszélyes helyekre is beküldhető. Ráadásul teljesen vegyszermentes, a technológia könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba.

A fülesdi robotgyárban a fertőtlenítőrobot mellett hamarosan nővér, idősgondozó és pincér robotok is készülnek.

Borítóképünkön Csizmazia Tibor egy gyártmányukkal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!