Ország-világ

2021.05.26. 14:39

A Sextortion olyan átverés, aminek sohasem szabad engedni

Megint nő a zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek intim titkok felfedésével fenyegetőznek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A levelek szövegezése azonos, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videó felvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, és

a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett úgymond tevékenysége látható.

A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy ha a kért összegű váltságdíjat nem fizeti ki, a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi.

A mostani zsaroló levelek szövegezése a korábbiakhoz képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő.

Példa a szóban forgó zsarolólevélre:

Helló!

Hadd mutatkozzam be. Hivatásos programozó vagyok, aki a szabadidejében hackelésekre specializálódik.

Ezúttal sajnos te váltál a következő áldozatommá, mivel feltörtem az operációs rendszeredet és a készülékedet.

Már hónapok óta figyelemmel kísérlek.

Egyszerűbben fogalmazva, megfertőztem a gépedet egy vírussal, miközben te éppen a kedvenc felnőtt tartalmú weboldaladat böngészted.

Elmagyarázom részletesebben is, hogy mi történt, ha még nem lenne tapasztalatod ilyen fajta helyzetben.

Egy trójai vírus teljes hozzáférést és ellenőrzést ad számomra a készüléked felett.

Vagyis mindent látok és kezelhetek a képernyődön, bekapcsolhatom a kamerádat és a mikrofonodat, valamint egyéb dolgokat is, anélkül, hogy te erről bármit is tudnál.

Továbbá, hozzáférést szereztem még a teljes névjegyzékedhez a készülékeden és a közösségi oldalaidon.

Joggal teheted fel a kérdést, miért nem értesített a víruskeresőd semmilyen kártevő programról?

– Nos, a kémprogramom egy speciális meghajtót használ, melynek a programkódját rendszeresen változtatja, és ezáltal a víruskeresőd nem lesz képes felismerni.

Összeállítottam egy videót, amelyben te szerepelsz, ahogy éppen magaddal játszadozol a képernyő baloldalán, miközben a jobboldal pedig azt a pornóvideót mutatja, amit éppen akkor néztél.

Mindössze néhány kattintás elegendő arra, hogy továbbítsam ezt a videót az összes barátodnak és ismerősödnek a közösségi oldalakon.

Meg fogsz lepődni, de még egyéb nyilvánosan elérhető online felületen is közzé tudom tenni.

A jó hír az, hogy még megakadályozhatod, hogy mindez megtörténjen.

(…)

Amint megkapom az összeget, törlöm az összes pajzán videódat, és ígérem, hogy többet nem fogsz hallani felőlem.

Ezekből a levelekből többnyire egy szó sem igaz, de a megriadt, véletlenszerűen célkeresztbe került áldozatok időnként mégis fizetnek, mert hitelet adnak a fenyegetésnek.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet ismételten riasztást ad ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban, azok számossága, valamint az érintett szervezetek és címzetti köre miatt.

Mivel az intézethez több kérdés is érkezett a témában, ezért alábbi infografika segítségével nyújtanak bővebb információt ezzel a támadási móddal kapcsolatban.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!