Tízmilliókat bukhatnak

2021.10.03. 15:00

Sok cég nem érti, miért kellene annyira figyelniük a kibervédelemre

A vállalatok nagy része nem fordít elég figyelmet a kibervédelemre, a társaságok vezetőinek többsége még csak nem is egyeztet a kiberbiztonsági osztállyal, amikor új üzleti tevékenységbe kezd.

Forrás: Shutterstock

Erről is szólnak az EY Global Information Security Survey (GISS) kutatás megállapításai. A koronavírus-járvány hatására megnőtt az igény a bárhonnan könnyen elérhető, digitális megoldásokra. Az átalakuló piaci elvárások arra késztették a társaságokat, hogy fejlesszék IT-rendszereiket, viszont

azok biztonságos működésével már nem foglalkoznak megfelelően.

Példaként említették, hogy a felmérésben megkérdezett szakemberek 77 százaléka egyre több, például zsarolóvírusos támadásról számolt be az elmúlt egy évben, ennek ellenére

tízből nyolc vállalat vezetősége még csak nem is egyeztet a kiberbiztonsági osztállyal vagy külső tanácsadóval amikor új üzleti tevékenységbe kezd.

Zala Mihály, az EY információbiztonsággal foglalkozó vezetője elmondta: Magyarországon akár több tízmilliós kárt szenvedhet az a szervezet, amelyik nem rendelkezik megfelelő kiberbiztonsági eszközökkel és folyamatokkal.

Az informatikai vezetőknek hangsúlyozniuk kell az adatvédelem szerepét és forrásokat kell beszerezniük a hatékony technológiai megoldások kialakítására. Szintén megkerülhetetlen, hogy egy tapasztalt, külsős szakértő még időben ellenőrizze, hogy megfelelően biztonságosak-e a rendszerek, hiszen egy hacker pillanatok alatt kihasználja a sérülékenységeket – hívta fel a figyelmet a szakember.

A kutatás szerint az informatikai vezetők 43 százaléka úgy látja, nincs elég eszközük ahhoz, hogy a közeljövőben felmerülő veszélyek ellen hatékonyan tudjanak védekezni. Ráadásul a válaszadók 36 százaléka szerint a cégük bármikor elszenvedhet egy online betörést, ami megakadályozható lenne, ha kellő figyelmet és erőforrást biztosítanának a szervezetek kibervédelemre.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!