IT biztonság

2022.06.21. 09:39

Kiberbiztonsági kihívást tett közzé a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Elindult a jelentkezés az NKI kiberbiztonsági kihívására, közölte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat helyettes szóvivője.

Boross Tamás a Teréz körúti VR Vidámparkban tartott sajtótájékoztatón elmondta: az idei verseny két okból is rendhagyó. A magyar kibervédelmi kihívásnak Kiki néven kabalaállata is van. Emellett az idei verseny győztesei meghívást kapnak abba a tíztagú magyar csapatba, amely részt vesz a szeptemberben Bécsben megrendezendő Európai Kiberbiztonsági Kihíváson.

A verseny célja egyrészt a bécsi európai bajnokságra egy „ütőképes” magyar csapat összeállítása, de fontosnak tartják azt is, hogy népszerűsítsék a szakmát, új tehetségeket kutassanak fel, továbbá növeljék a kiberbiztonsági tudatosságot – emelte ki Boross Tamás.

A kihíváson azok a 16 éven felüli magyar állampolgárok vehetnek részt, akik július 18-án (hétfő) éjfélig regisztrálnak az nki.gov.hu/hcsc22 oldalon.

A verseny július utolsó hétvégéjén lesz: pénteken 18 órától vasárnap 18 óráig tart majd. A versenyzőknek minden nap új kihívásokat kell teljesíteniük, amelyek változatosak lesznek. A különböző nehézségű feladatok lehetnek támadók (feltárt sérülékenység kihasználása), védekezők (egy káros kód elemzése), továbbá a biztonságos programozással kapcsolatos, kommunikációs feladatok is várhatók.

A kihívásban két korcsoportban és összetettben is versenyeznek egymással a résztvevők. A két korcsoport (16-20 év, 21-25 év) első öt-öt helyezettje vehet majd részt a bécsi bajnokságon. Az utazást, a szállást és az étkezést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat állja.

Emellett mindkét korcsoport, valamint az összetett verseny első három helyezettje nagyértékű elektronikai vásárlási utalványban is részesül. Továbbá a verseny valamennyi regisztrálója között kisorsolnak egy magyarországi forgalomban még nem kapható, 256 gigabyte-os „Steam Deck” elnevezésű hordozható, elsősorban videójátékok futtatására használható személyi számítógépet is.

Az idei, ötödik alkalommal, július 28-31-én megrendezendő magyar IT biztonsági versenyt az NKI szervezi az Óbudai Egyetem Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézetével és a White Hat IT Security Kft.-vel közösen.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!