Önvezető technológia

2022.12.25. 06:00

Magyar fejlesztésű szoftver kerülhet hamarosan több millió autóba

Az eddigi talán legsikeresebb startup-üzletet ütötték nyélbe magyar fejlesztők.

Forrás: Shutterstock

Rekordösszegért vette meg az aiMotive szoftvercéget a Stellantis, amely többek között az Opel, a Fiat és a Peugeot tulajdonosa

 – közölte az MTI-vel a Széchenyi Alapok.

A társaság az eddigi talán legsikeresebb magyarországi startup-üzletként ír a tranzakcióról, amelynek a részletei üzleti titoknak minősülnek, de a közlemény szerint az alapkezelő eddigi legnagyobb eredménye. A siker többek között a cég szakszerű fejlesztéseinek is köszönhető – tették hozzá.

Az önvezető technológiákat fejlesztő aiMotive-hoz neves szakmai és pénzügyi befektetők csatlakoztak itthonról és külföldről egyaránt. A Széchenyi Alapok 2020-ban szerzett tulajdonrészt a magyar szoftvercégben, amit további befektetési körök követtek más beruházókkal közösen. 

Az új tulajdonos azt ígéri, hogy az évek alatt felépített tudásközpont és a világszínvonalú fejlesztői csapat Magyarországon marad, és még bővül is 

- írták.

„Az aiMotive világszínvonalú mesterséges intelligenciájának és autonóm vezetési technológiájának megszerzése fontos hozzájárulás ahhoz, hogy fenntartható mobilitástechnológiai vállalattá váljunk” – mondta Yves Bonnefont, a Stellantis szoftverigazgatója. „Az aiMotive kategóriavezető szakértelme és induló szelleme felgyorsítja utunkat a Dare Forward 2030 céljaink eléréséhez.”

Honlapján a Széchenyi Alapok a belföldi tőkepiac legaktívabb befektetőjeként, a magyar vállalatok első számú tőkebefektető partnereként mutatkozik be. Csaknem 155 milliárd forint vagyont kezelnek és több mint 130 befektetéssel rendelkeznek – olvasható az oldalon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!